Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels

Namibië en Botswana 2010

kopjes2_6423 (29K)

Caprivi, weinig bekend

IMG_6421 (55K) Bij een dorpje langs de lange weg door de Caprivistrook

De Caprivi in het noordoosten van Namibië is weinig bekend bij toeristen en wordt ook weinig bezocht. Misschien komt dit, omdat het zo ver weg is van de andere bezienswaardigheden van Namibië. Misschien ook omdat liefhebbers van groot wild meer van hun gading kunnen vinden in Botswana en Zambia. De Caprivi biedt echter veel van wat je daar ook kan vinden en wel makkelijker bereikbaar en goedkoper.

De Caprivi strook steekt bijna 400 kilometer naar het oosten, tot aan Zambia en Zimbabwe. Dit merkwaardige aanhangesel is een overblijfsel van de negentiende eeuwse koloniale politiek van de toenmalige grote mogendheden en de strijd om de verdeling van Afrika.

Mensen

Een groot verschil andere delen van Namibië is dat je in de Caprivi veel meer inheemse bevolking ziet. Vanaf Rundu zijn er al veel dorpjes langs de Kavango rivier. Meer naar het oosten, als je de 200 km Bwabwata gepasseerd bent neem te het aantal dorpjes nog toe. Vandaar op deze pagina foto's van mensen in plaats van dieren. Een aanrader is een bezoek aan Lizauli Traditional Village. Het is opgezet door de lokale gemeenschap die het geheel runt. Het is kleinschalig en geeft een aardige indruk van enkele facetten van het traditionele Afrikaanse leven. Het is nogal afgelgen, dus verwacht er geen stromen toeristen. Wij reden er aanvankelijk per ongeluk voorbij en kwamen uiteindelijk in het dorp Lianshulu voorbij het Mudumu NP terecht. Dat was een echt, levend traditioneel dorp.

IMG_6424 (47K) De fles cola hebben ze van ons gekregen, de nootjes hebben ze zelf verzameld

IMG_6554 (47K) Lizauli traditional village: bespelen mondharp

IMG_6559 (61K) Lizauli traditional village: demonstratie traditionele smederij

IMG_6575 (60K) Dansdemonstratie

IMG_6591 (45K) Xylofoon met geluidsversterkende kalebassen eronder

IMG_6596 (44K) Traditonele huizen

IMG_6600 (64K) Wegwijzer die we eerst over het hoofd zagen: traditional village Lizauli

De Nationale Parken

Mahango NP aan de Okavango rivier en langs de Kwando rivier Bwabwata NP en Mudumu NP bieden vrijwel dezelfde natuur en dieren als je in de beroemde Okavanga Delta en Chobe NP in Botswana ziet. Wij bezochten Mahango NP voor de tweede keer en ook dit jaar genoten we van de natuurlijke rijkdom. Het is heel prettig dat je op sommige plekken uit je auto mag stappen en over de brede Okavango kan uitkijken. Aan de oostkant van Bwabwata NP is er een verglijkbaar gebied langs de Kwando. Bij het zogenaamde hoefijzer komen soms honderden olifanten drinken. De beste verblijfsplek hier is Nambwa Campsite. Die is alleen per four wheel drive bereikbaar. Het is ook mogelijk in enkel lodges die beter bereikbaar zijn aan de andere kant van de rivier te logeren of te kamperen. Mudumu aan de andere kant van de Okavango, biedt langs de rivier ook enkele kampeerplekken voor de sportieve autorijder. Een enkele lodge met campsite is een luxer alternatief.

Nambwa Campsite

Uit het westen komend gaan we vlak voor de brug over de Kwandorivier eerst linksaf naar het kantoor van het Bwabwata NP over een track die alleen met een four wheel drive gereden kan worden. Door zwaar zand een kilometer of wat naar het kantoortje om ons te melden en de toegang en de camping te betalen. Een lastig track voor beginners. Terug naar de afsaltweg die we oversteken. Weer een track met zwaar zand, zo'n 15 kilometer tot de campsite. Een prachtige route met de Kwando af en toe in zicht. Gelukkig rijdt er een inheems bakkie vlak voor ons, zodat ik bij mijn eerste ervaringen met rijden in zwaar zand niet hoef te vrezen dat ik zal verdwalen of in diepe plassen zal stranden.

Kata Mulilo en Zambezi
Mulilo ligt aan de Zambezi en niet ver van de enige brug over deze rivier naar Zambia. Het is duidelijk een grensplaats. Er zijn goede voorzieningen. Wij logeerden een nachtje aan de Zambezi en maakte een tochtje per boot rond Hippo eiland. Men vindt hier langs de Zambezi vogels, planten en dieren die eigenlijk alleen maar noordelijker voorkomen.

Route en overnachting

→ Klik hier voor de totale route op kaart

Ethosha - Rundu (460) km
Geheel asfalt via Tsumeb en Grootfontein. In Tsumeb, een voormalig mijnstadje, deden we boodschappen en we aten wat in de tuin van het Etosha Cafe. Aan te raden.
Ngundu Safari Hotel
In Rundu hadden we niets gereserveerd. We wilden dichtbij Rundu overnachten. In het Ngundu Safari Hotel, een paar kilometer van het centrum aan de weg langs de Okavango, was genoeg plaats. Er was bijna niemand. We kozen een kamer (huisje) met uitzicht op de rivier en Angola.
Rundu - Divundu (200km)
Nadat we in Rundu (plaats met veel voorzieningen) wat zaken geregeld hadden (zonnebril, mislukt contact over stofprobleem) reden we over de goede maar vrij eentonige asfaltweg (vanaf Grootfontein de B8) naar Divundu, waar de Popa Falls zijn en dichtbij het Mahango National Park. Dat je hier moet oppassen, zagen we vlak buiten Rundu. Er lagen een paar dode koeien op de weg en tegen een boom stond een inelkaar gedrukte auto. Het vee dat hier en daar langs de weg graast, steekt soms onverwacht de weg over.
Nunda River Lodge (campsite)
We overnachtten, net als een jaar geleden op de camping van de Nunda River Lodge (twee nachten), die aan de zijweg naar Botswana ligt. Dit is een mooie groene camping met goede voorzieningen, dichtbij de oever van de Okavango. In de lodge kan je desgewenst eten en drinken (goed). Het is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de Popa Falls en vooral aan het Mahango National Park.
Divundu - Nambwa (Kongola)
Bijna 200 km over de B8 tot de afslag naar de Campsite. Zie verder het verslag in de rechter kolom.
Nambwa Campsite
Deze behoort tot de mooiste van Namibië. Een stuk of 10 plekken rond een eiland (in de natte tijd), verscholen onder zwaar geboomte. Er is een bemand kantoortje op deze community campsite. Er is een hoog uitkijkplatform. En er is rond de campsite genoeg wild te zien. Wij kampeerden op een plek langs de Kwando rivier.
Kongola - Katima Mulilo (135 km)
Een eenvoudig vervolg over de geasfalteerde B8. Wij maakten nog een uitstap over de D 3517 naar Mudumu NP, Lizauli en Lianshulu.
Caprivi River Lodge
Langs de oever van de Zambezi. Goede voorzieningen, mooie omgeving. Er logeerde niemand. De eigenares hield een eenjarig wrattenzwijntje, schattig, maar erg opdringerig.