Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels

Vogelreis Lesbos 2015; inleiding

Vervolgpagina's:

1. > Lesbos; vogels (diavoorstelling)

2. > Lesbos; natuur en mensenwerk (diavoorstelling)

Eind april 2015 bezocht ik Lesbos, een Grieks eiland dat slechts 12 kilometer van de Turkse kust ligt. Ik nam deel aan een georganiseerde vogelreis van een week. Een prachtig eiland, zeker in het voorjaar. Het was er net aangenaam warm geworden, het eiland was groen begroeid, onder andere met 10 miljoen olijfbomen en in de plaatsjes leek de tijd stil te hebben gestaan.

Op deze pagina een impressie van de reis, de vogels en het eiland aan de hand van wat foto's. Ik geef hier geen lijst van waarnemingen of gedetailleerde beschrijving van vogelplekken. Die laatste soort informatie is elders (via internet) te vinden. Meer vogelfotos en foto's van natuur en enkele karakteristieke plekken als je doorklikt op de links naar de vervolgpagina's (zie boven).

Vogels

Klik op foto voor vergroting 260A9211_1 (118K)Roerdomp

De voorjaarstrek was goed op gang, zodat er extra veel vogels te zien waren. Veel was dichtbij ons hotel in het kleine badplaatsje Skala Kallonis te zien. De eerste ochtend om even na zes uur was er al een spannende waarnemeing. Op enkele honderden meters van ons hotel was op slechts enige meters afstand langdurig een nogal makke roerdomp te zien.

Klik op foto voor vergroting 260A0207 (35K)Maskerklauwier

Een roerdomp is op Lesbos vrij zeldzaam. Vogels kijken op Lesbos doe je vooral om een aantal soorten te zien die hier - of in de Balkan - aan de westelijke rand van hun verspreidingsgbied zitten. Zoals bijvoorbeeld de maskerklauwier hierboven en de bruinkeelortolaan hieronder.

Klik op foto voor vergroting 260A9751_1 (78K)Bruinkeelortolaan

Maar er is natuurlijk veel meer te zien. En bovendien is het er aangenaam vogelen. Dat blijkt uit het feit dat er tussen half april en half mei enige honderden vogelaars over het eiland zwerven. Het voorkomen van vogels en vogelkijkplekken zijn goed gedocumenteerd. In het bijzonder de Engelstalige gids van Steve Dudley - ook op het eiland en in ons hotel aanwezig - verschaft veel informatie. Veel informatie van hem ook op zijn website Lesvosbirding. En onze groep had twee enthousiaste en uitstekende Nederlandse begeleiders.

Klik op foto voor vergroting 260A9054_1 (57K)Steltkluut

De groep zag tijdens de reis 136 verschillende soorten. Omdat de groep zich een enkele maal opsplitste zag ik er minder: 126. Daaronder de stelkluut hierboven en de zwarte ibissen hieronder. Soorten die je zelfs in Nederland kan spotten, maar hier royaal aanwezig in de wetlands.

Klik op foto voor vergroting 260A9359_1 (115K)Zwarte ibissen

Veel vogels die normaal inNederland zij,n kom je hier ook tegen, waaronder de boerenzwaluw of de pimplemees.

Klik op foto voor vergroting 260A9567_1 (18K)Boerenzwaluw

Niet aanweizg in Nederland: dwergooruilen. Ze komen in zuidelijk Europa voor. Op Lesbos zaten er vijf of zes in een bosje eucalyptusbomen bij het sportveld van Kallonis. Hoewel de plaats al jaren door deze kleine uiltjes bezet wordt, zijn de vogels lastig te vinden vanwege hun goede schutkleur.

Klik op foto voor vergroting Dwergooruil

Een echte zeldzaamheid - ook voor Lesbos - was een jufferkraanvogel die enekele weken op het eiland verbleef. Hun leefgebied ligt grotendeels ten oosten van de Kaspische zee.

Klik op foto voor vergroting 260A9706_1 (94K)Jufferkraanvogel

Natuur

Een van onze reisbegeleiders was kenner van reptielen en amphibiën. Met grote handschoenen haalde hij dergelijke beesten uit de struiken of schorpioenen van onder stenen en toonde ze aan ons. Hier onder twee soorten hagedissen, waarvan de Hardoen vooral voorkomt op de Griekse eilenaden.

Klik op foto voor vergroting 260A0004 (86K)Hardoen
Klik op foto voor vergroting 260A9748_1 (69K)Smaragdhagedis

De voorzomer is de tijd dat veel planten bloeien. Tamarisken met hun roze-witte bloemen vallen op. Hoewel Lesbos het eiland van de vele tientallen orchideeën soorten is, zagen wij slechst twee soorten. Hieronder een veld met bloeiende klaprozen en andere droogte en zoutminnende planten en de reuzenvenkel.

Klik op foto voor vergroting 260A9229_1 (115K)Klaprozen nabij Skala Kallonis
Klik op foto voor vergroting 260A9206_1 (42K)Reuzenvenkel

Veel vlinders, waaronder konings- en koningepages. Het dikkopje hieronder zagen we slecht een keer.

260A9384_1 (31K)
Dikkopje, geen nadere soortbepaling

Mensenwerk

De charme van het mensenwerk op Lesbos is de kleinschaligheid en ambachtelijkheid. Vandaar dat het lijkt of de tijd hier de laatse decennia heeft stil gestaan.

Op Lesbos zijn veel kloosters en kappellletjes. Grieks-orthodox, met een voor ons exotische bouwstijl en binnen overdadig ingericht. Rond het klooster Pannagias Musiniotissas stonden tientallen gebouwtjes met prachtige koepels waarvan de functie niet direct duidelijk was.

Klik op foto voor vergroting 260A0014 (68K)Koepels bij klooster Pannagias Musiniotissas
Klik op foto voor vergroting 2015-04-27-4 (76K)Orthodox kapelletje

Op een eiland zijn er havens. Het kleinste dat ik zag, was dat van Skala Sikaminias. We hebben daar heerlijk gegeten. Nu wordt het plaatsje overspoeld door vluchtelingen / migranten. Kapotte rubberboten en zwemvesten zagen we op de stranden ten westen van deze plaats. Turkije is maar 12 kilometer...

Klik op foto voor vergroting 260A0184a (90K)Haventje van Skala Sikaminias

In Skala Kallonis, de plaats van ons hotel, is aan de baai een wat groter haventje met een dozijn of meer vissersboten. Naar verluidt worden in de baai - in Griekenland - beroemde sardines gevangen. Na de vangst moeten de netten hersteld worden. Door Skala, een plaats met enige honderden inwoners, reden wel twee visverkopers rond.

Klik op foto voor vergroting 260A9728_1 (93K)Herstel van netten, haven Skala Kallonis

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.