Naar Brouwersdam. Ik hoopte op een IJseendenpaartje, maar dat was er niet. Wel veel Eidereenden; zoals vaker bij Eidereenden zwom er ook een grote gemengde (m/v) groep. Het is bijzonder hoe de individuen in zo'n groep dicht opeen blijven dobberen. Op de foto zijn de prachtige kleuren (wit, zwart, groen, zalmrose) van de veren van het het mannetje goed te zien.
Zeer weinig Grote Sterns overwinteren in Nederland. Wel elk jaar een klein aantal in de Zeeuwse Delta. De Grote Stern op de foto is - uiteraard - in winterkleed: in plaats van een zwart "petje" een zwarte vlek boven achter het oog. Zo zie je ze meestal niet in NL (wel in het najaar, als ze naar het zuiden trekken). Let op: de kenmerkende gele snavelpunt van de Grote Stern is op de foto met enige moeite te zien.
Heel vaak vliegen er wat Oeverpiepers (overwinteraars) tussen de grote blokken van de havenhoofden. Tegen zonsondergang zag ik er wel eens tientallen. Maar overdag zie je er meestal slechts enkele. En ze blijven zelden lang genoeg zitten voor een mooie foto. Deze liet zich wel op de "plaat" zetten. Ik heb de indruk dat ze er vrijwel het hele jaar zitten. Je vindt deze vogel in Nederland vooral op met stenen versterkte delen van de zeeweringen en stenige oevers van grote wateren. De enige "rotsen" in Nederland. Engels: Rock Pipit.