Duingebieden worden vaak gebruikt voor drinkwaterwinning. Daardoor zijn er veel zoetwaterplassen en kanalen te vinden, een habitat voor watervogels. In het winterhalfjaar zie je hier watervogels uit noordelijker streken. Het Nonnetje (vrouwtje) op de foto hieronder is een zaagbekkensoort van hogere breedten die hier komt overwinteren. Maar meestal niet in de duinen. Bij de Nonnetjes is het mannetje het mooist getekend. Het vrouwtje zou je tussen vele andere eendensoorten zomaar over het hoofd kunnen zien.
Het Nonnetje was "bijvangst" bij de vogel waarvoor ik eigenlijk op een donkere en koude decemberdag naar de Kenmnemerduinen was gegaan. Dat was de Kleine Topper, die hier al sinds augustus wordt gezien. De Kleine Topper is een Noord-Amerikaanse vogel die de laatste decennia wel vaker naar West-Europa komt (waait). Als is bij deze vogel een ontsnapte vogel uit een collectie niet uitgesloten. In Europa hebben we de sterk gelijkende "gewone" Topper, een eend die in de winter op groot water (IJsselmeer, Waddenzee, Noordzee) te vinden is.
Er dreven vele Tafeleenden op het vrij uitgestrekte Vogelmeer in de Kennemerduinen, slapend met hun kop/snavel tussen hun rugveren. Vanwege de donkere dag en het slechte licht was de de Kleine Topper tussen al die Tafeleenden nog lastig te vinden. Maar het lukte toch na vrij lang zoeken. En met een moderne camera komen de verschillen in de tekening op de flanken en rug beter naar voren dan bij de waarneming met het blote oog. Zie de verschillen tussen de foto hierboven en hieronder.
Een paar dagen later bezocht ik de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier vind je iedere winter Grote Zaagbekken, een noordelijke / Scandinavische soort
De laatste tijd vind je hier ook steeds meer Krooneenden.
En altijd leuk om te zien zijn de Kramsvogels, die meestal in grote groepen leven en hier in de winter voedsel vinden.