Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblog archief mei 2021

>vorig weblog

>volgend weblog

De mei, de mei

Tweede helft mei: zie weblog mei (2) 2021.

Zuid-Limburg 10 -12 mei

Drie dagen kamperen in Zuid-Limburg. Een ander landschap, andere (vriendelijke) mensen en dieren, een beetje buitenland. Op de heenweg reed ik langs "Broekhuizervorst - de Uitwaarden", gelegen aan de Maas in Midden-Limburg. Hier is een splinternieuw stukje wetland, gemaakt in het kader van het project 'ruimte voor de rivieren'. Het wemelt er van de Bontbekplevieren en Gele Kwikstaartden, waaronder enkele Noordse Kwikken, met een anthracietgrijze kopkap. Wat zeldzamer: twee Casarca's en twee Temminck's Strandlopers. Een heerlijke plek voor natuurliefheberrs. Hier was de vorige dag een Blonde Ruiter waargenomen, de reden voor mijn omweg. Dit Noord-Amerikaanse steltlopertje (want hij is verassend klein) is zeer zeldzaam in Nederland. Ik zag hem niet. Maar op de terugweg twee dagen later was mijn volgende poging wel raak en kon ik deze vogel samen met een achttal anderen goed bekijken.

D5RR6724 (80K)
Blonde Ruiter

Eenmaal in Zuid-Limburg gebruikte ik een dag om de Sint Pietersberg te verkennen. Al vele jaren broedt hier de Oehoe in de nu voormalige steengroeve.

D5RR6534 (91K)
Oehoe met twee jongen, waarvan één links van de oudervogel enigszins zichtbaar als een gelig pluizig bobbeltje.

Op en rond deze berg was meer te zien en te horen. In vijvers op de bodem van de groeve was een oorverdovend concert van kenneliik bronstige groene kikkers gaande.

D5RR6565 (53K)
Groene kikkers

Aan de voet van de berg, aan de oever van de Maas, zag ik mijn eerste Grasmus van dit jaar, net over de grens in België overigens. Ik zocht eigenlijk naar de Zwarte Wouw die hier broedt, hoorde ik van enkele Limburgse vogelaars, maar de vogel liet zich niet zien.

D5RR6625 (63K)
Grasmus

Bij het dorpje Sibbe, op het plateau boven Valkenburg is het Hamster- en Akkerreservaat. Om onze inheemse zeer bedreigde hamster te beschermen is hier een omgeving geschapen die het hele jaar voedsel en dekking biedt voor deze dieren. Een en ander komt ook de vogesltand ten goede. Het hamsterreservaat zelf is verboden gebied. Je kunt er wel een mooie wandeling omheen maken. Hier zag ik meer geelgorzen dan in de afgelopen 15 jaar. Twee Rode Wouwen jaagden in de verte. Van Limburgse vogelaars hoorde ik dat er wel een dozijn broedt in het zuiden van Limburg. Maar de plekken worden geheim gehouden om verstoring te voorkomen.

D5RR6611 (51K)
Geelgors (m)

Nieuwe Driemanspolder, 2 en 8 mei

In het weblog van maart stonden al enkele foto's van vogels die ik in uit dit gebied zag. De polder ligt tussen de laatste stadsuitbreiding van Den Haag: Leidschenveen en Zoetermeer. De polder is veranderd in een gebied dat moet voorzien in waterberging, natuur en recreatie. In dat kader zijn er veel ondiepe en diepere plassen gecreëerd, met slikranden, rietkragen en dergelijke. Het is een prachtige plek voor vogels en vogelwaarneming.
D5RR6383 (36K)
Canadese Gans
D5RR6392 (83K)
Grauwe Ganzenouders met pullen
D5RR6434 (71K)
Geoorde Fuut
D5RR6338 (59K)
Kleine Plevier
D5RR6459 (62K)
Groenpootruiter
D5RR6361 (91K)
Gele Kwikstaart (m)

> naar boven

>vorig weblog

>volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2021