Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblogarchief
mei (2) 2020

In het hart van Zuid-Holland

Tusssen Den Haag, Zoetermeer, Zevenhuizen, Rotterdam en Delft

Onlangs ging ik vanaf de Ackerdijkse Plassen, een bekend vogelgebiedje bij Oude Leede tussen Delft en Rotterdam, verder naar het oosten. Tussen het aardig volgebouwde land tussen Delft, Zoetermeer en Rotterdam liggen gelukkig nog wat stukjes natuur. En als je de De Rotte oversteekt vind je tussen Zevenhuizen en Nesselande (daar ben je al in Rotterdam), nog een prachtig natuurgebied. Zeker wat vogels betreft. Ik zag er veel tot mijn genoegen. Ik kwam een paar keer terug om nog meer te genieten en maakte onderstaande foto's.

_DRR9808 (317K)
Blauwe reiger
_DRR9819 (253K)
Zingende Grote karekiet

De Grote karekiet is een luidruchtige vogel in het voorjaar. Als het mannetje zingt dan hoor je voortdurend "karakiet, karekare- kietkietkiet" klinken. Dit geluid, deze vogel, is nu vrij zeldzaam geworden in Nederland. Dat komt vooral door het verdwijnen van oud riet dat met zijn voeten in het water staat. Voor dit riet heeft de Grote Karekiet een sterke voorkeur. Liefst ook nog een enkel laag struikje of boompje in de buurt, vanwaar hij (de man dus) af en toe zijn terrioriale zang kan laten horen. De laatste keer dat ik de Grote Karekiet zag moet al zo'n 20 tot 25 jaar geleden zijn geweest, langs de Reeuwijkse Plassen. Nu hoorde ik het kenmerkende geluid hier op een hoekje aan het begin van een plas-dras gebied rond de roeibaan bij Zevenhuizen. En inderdaad, een klein wonder. Af en toe kwam een zingende Grote Karekiet naar boven in het riet. Ik had geen fototoestel bij me op de fiets. De volgende morgen ging ik terug om foto's te maken en gelukkig was de vogel er nog.

_DRR9840 (298K)
Grote karekiet
_DRR9842 (208K)
Slechtvalk

In dezelfde omgeving nestelt een slechtvalkenpaar op een hoogspanningsmast. Handig is dat er vlakbij een klein parkeerterreintje is. Ze hebben (nog) een jong, een wollige witte donsbal, dat regelmatig gevoerd wordt.

D5RR2892 (72K)
Slechtvalk op nest met donskuiken
D5RR2923 (106K)
Gele kwikstaart (Motacilla flava flava, meest voorkomend in Nederland)

De Hollandsche weidevogelervaring werd vervolmaakt door het typische geluid van Kluten en de klaaglijke alarmroep van de Tureluur.

D5RR2984 (72K)
Kluten
D5RR3009 (91K)
Tureluur

> naar boven

> vorige weblog

> volgende weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2020