Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

weblog november 2021

Vaste Gasten

>vorig weblog

>volgend weblog

Watertoren Dunea, Meijendel

Als ik langs de watertoren van de duinwaterleiding in Meijendel kom, kijk ik altijd even naar boven. En vaak is het raak. De Slechtvalk is hier een vaste gast. Vaak zitten er een of twee op de uitkijk. Nu, in oktober zag ik er twee jonge vogels zitten, elk aan een andere kant van de toren. Een goede prooi laat zich van hieraf makkelijk bespieden. Ze brengen er jongen groot. Dankzij de camera van "Beleef de lente" van Vogelbescherming Nederland is dit in het voorjaar te volgen.

R6RR4892 (95K)
Slechtvalk, Meijendel. De vogel is kennelijk in de overgang van juveniel kleed - de bruinige borstveren met spikkels -, naar het volwassen kleed - de witgrijze veren met horizontale streepjes. De volwassen slechtvalk heeft een lichte borst en buik met een fijne donkere bandering.

De oude taxus in mijn tuin

De oude en te grote taxus in mijn tuin draagt ieder jaar in oktober/november overvloedig rode bessen. Merels en lijsters zijn er dol op. Voor mensen zijn de bessen zeer giftig, maar ze zijn wel de grondstof voor een middel tegen borst kanker. In deze tijd is er grote drukte in en rond deze boom. De vogels slagen erin de boom in korte tijd vrijwel leeg te eten.

R6RR4967 (139K)

"Had je wat?" Zanglijster in mijn taxus

Havenhoofden Scheveningen: vissende gasten.

Zeekoeten

Er zijn de laatste maanden vrijwel iedere dag een of meer Zoekoeten te zien vanaf de havenhoofden. Je moet even geduld hebben, want ze zwemmen soms lang onder water, maar dan duiken ze op onverwachte plaatsen op, soms enige honderden meters ver op zee, soms dichtbij. Andere jaren zag je ze meestal in rijtjes heel ver weg laag over zee vliegen. Kennelijk is er nu veel voedsel rond de havenhoofden. Ook de vissers op het havenhoofd vangen veel, vaak kleine visjes.

R6RR5147 (60K)
Zeekoet, winterkleed. Is iets groter dan Alk.

Alken

De Alk die in vlucht erg veel op de Zeekoet lijkt, onderscheidt zich van de Zeekoet door een forse snavel. De Zeekoet heeft een vrij lange spitse snavel. De Alk zie je veel minder vaak dichtbij vanaf de havenhoofden.

R6RR5152 (54K)
Alk, eerste winter. De Kokmeeuw probeerde de Alk zijn prooi afhandig te maken als deze opdook.
R6RR5153 (47K)
Alk, eerste winter; te zien aan grijze oorstreek en nog relatief kleine snavel zonder verticale witte streep.

Roodkeelduikers

Roodkeelduikers (uit Scandinavië afkomstig) trekken in de herfst vrij vaak langs naar het zuidwesten (de Delta) om te overwinteren. Soms blijven ze even hangen om te fourageren. Juveniele vogels en exemplaren in winterkleed hebben ondanks hun naam geen rode keel. Ze komen niet zo dichtbij als de zeekoeten, die tot tussen de havenhoofden en zelfs wel in de havens te vinden zijn. Al zat er jaren geleden wekenlang een roodkeelduiker - met rode keel! dus zomerkleed - op een strandje in de buitenhaven.

R6RR5119 (62K)
Roodkeelduiker, juveniel (grijze kin-halsstreek).

> naar boven

>vorig weblog

>volgend weblog

-->

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2021