Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

archief weblog september 2021

Op reis naar het zuiden, augustus - september 2021

>vorig weblog

>volgend weblog

Frankrijk

Van 22 augustus to 14 september 2021 reisde ik met mijn vw-camperbusje door Frankrijk en Spanje. Na de coronazomer van vorig jaar was de vakantiedrukte weer vrijwel als vroeger. Voor de vogels kwam ik hier altijd in het voorjaar. Vorig jaar was ik 2 weken in september in Frankrijk. Het was toen kurkdroog en heet. Het was daardoor toen minder goed voor het zien van vogels.

Nu is het weer normaal voor de tijd van het jaar, nog aangenaam zomerweer. In de nazomer is de vogelwereld veel minder hoorbaar en zichtbaar. Maar de reigers laten zich mooi portretteren.

R6RR3765 (49K)
Koereiger, Les Brennes
R6RR3782 (98K)
Blauwe Reiger

Bijzonder vond ik de Zeearend in Les Brennes. Na de verovering van Nederland in de afgelopen twintig jaar zet de Zeearend zijn opmars in het westen van Europa voort. Volgens enkele Franse vogelaars waren er nu op drie plaatsen Zeearenden in Frankrijk, waaronder Les Brennes.

R6RR3818 (27K)
Zeearend (Frans: Pygargue à queue blanche), nog onvolwassen, te zien aan de zwarte eindband van de witte staart.
R6RR3848 (67K)
Waterhoen, onvolwassen, maar wel brutaal
R6RR4141 (82K)
Geringde Lepelaars in de Camargue

Ook een ander zeldzame vogel is weer aan het terugkomen: de Dunbekmeeuw. Nog steeds tamelijk schaars en verpreid rond de Middellandsezee. Ik zag er twee in het zuidelijkste puntje van de Camargue. Deze meeuw vertoont vaak een oranjerose-achtige kleur aan de onderzijde, gevolg van het menu bestaande uit roze schaaldieren.

R6RR4146 (53K)
Dunbekmeeuw, Camargue
R6RR4234 (25K)
Monniksgier, herintroductieprogramma bij Remuzat, Vooralpen bij Nyons
R6RR4126 (47K)
Europse Flamingo, Camargue

Spanje

R6RR3909 (58K)
Steltkluut
R6RR3947 (102K)
Hop op de camping bij Parc Natural dels Aiguamolls de l'Emporda, naast mijn camper. De Hop was er twee jaar geleden ook, op dezelfde plaats. De andere campinggasten leken de vogel niet op te merken.

Bijeneters zag ik weinig. Misschien was de terugkeer naar het zuiden al begonnen?

R6RR3966 (60K)
Bijeneter

Wat mij wat verraste waren de jonge vogels, die nog niet in volwassenkleed waren. Die zie je in het voorjaar veel minder. Soms waren deze jonge vogels wat lastiger te identificeren, zoals de jonge Roodkopklauwier hieronder, die bij tegenlicht en als je de snavel niet goed ziet, als een klein bruin vogeltje op je overkomt.

R6RR3995 (58K)
Roodkopklauwier, juveniel, heeft nog geen rode kopkap
R6RR4065 (77K)
Putter, kon het niet laten een foto te maken. Wie wil volhouden dat onze vogels weinig kleurrijk zijn?
R6RR4084 (148K)
Waterral

Opvallend was het grote aantal Scharrelaars dat ik in Spanje rond het Parc Natural dels Aiguamolls de l'Emporda) zag vergeleken met eerdere jaren in het voorjaar. Komt dit misschien door een toename van het aantal broedparen, of komt het doordat er in de (na)zomer meer jonge vogels bij zijn gekomen?

R6RR4116 (36K)
Scharrelaar stort zich van zijn uitkijkpost op de draden naar beneden op zijn prooi.

> naar boven

>vorig weblog

>volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2021