Rietblog

vogels kijken, wandelen en reizen

april 2022

>vorig weblog   >volgend weblog

Voorjaarsvreugde, vogelen in het voorjaar

april 2022

Het voorjaar is licht, stralend, de temperaturen stijgen. De natuur wordt groen, de bloemen bloeien, de zomervogels keren terug. Overal hoor je de vogels uitbundig hun territoria afbakenen en hun partner verleiden. Hun verenkleed is op zijn mooist.

Populierenbosjes / Zevenhuizerplas

Cetti's Zanger

De afgelopen jaren heeft de Cetti's zanger zich steeds meer in Nederland gevestigd. Moest je twintig jaar geleden nog naar Zeeuws Vlaanderen of bv. het Zwamenwater waar er eentje gesignaleerd was (een zeldzaamheid!), nu zitten er duizenden in de Biesbosch. Ook bij de Zevenhuizerplas verblijven er wat. De zang is onmiskenbaar, een zeer luide metalige roep waarbij hij zijn naam lijkt uit te spreken: cetti, cetti! Met de klemtoon op de laatste lettergreep.

Op het gehoor vinden (in het voorjaar en de zomer) is dus geen probleem. Ze op de foto krijgen is minder makkelijk. Ze houden zich op in dichte struiken en bosjes. Soms, met geduld lukt het er een te vinden die zich wat meer bloot geeft.

Cetti's Zanger
Cetti's Zanger, een fel baasje

Baardman

Dit prachtige vogeltje behoort tot de mezenfamilie. Met geduld is hij, vaak met wat andere exemplaren even hoog in het riet te zien.

Baardman
Baardman, het mannetje met grijze kop en snorstreep

Blauwborst

Elk hier jaar aanwezig. Op de foto het mannetje dat zich veel beter laat zien, als hij bezig is met zijn territorium te bewaken. Het vrouwtje heeft amper blauw op de borst, maar is goed herkenbaar aan de roodbruine staart.

Blauwborst
Blauwborst

Nieuwe Driemanspolder

Gele Kwik

In het voorjaar heeft de Gele kwikstaart een fel gele buik. in Nederland zie je voornamelijk de (ondersoort) Flava flava. Op sommige plekken in de Nieuwe Driemanspolder zit er om de vijftig meter eentje. De mannetjes zie je vaak hoog in de kruiden, op jacht naar insecten, of op een paaltje of een brugleuning.

Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart

Kluut

In deze polder zie je er niet heel veel, maar ze zijn er toch wel af en toe. Deze sierlijke vogels kunnen er kaar af en toe flink belagen.

Vechtende Kluten
Vechtende Kluten

> naar boven

>vorig weblog   >volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2022