Rietblog

vogels kijken, wandelen en reizen

Augustus

>vorig weblog    >volgend weblog

Nazomer in de Nieuwe Driemanspolder

In de zomermaanden is een van mijn favoriete vogeluitstapjes een bezoek aan de Nieuwe Driemanspolder. Zeker in de zomer is het een aangename fietstocht van dik 15 kilometer enkele reis.

In juli waren de sierlijke Visdieven opvallend aanwezig. Ze jaagden boven de plassen op prooien. Zowel volwassen vogels als jonge vogels. Er hadden nogal wat Visdieven met succes gebroed op enkele kale platen in een van de plassen.

Ook andere watervogels maakten van deze platen gretig gebruik. Een van de bedreigingen van dit gebied is dat de open platen dichtgroeien. Vogels die juist graag op kale platen broeden zullen dan verdwijnen, evenals veel soorten steltlopers die graag langs kale platen fourageren en er op rusten.

Visdief juveniel
Visdief, juveniel, te zien aan het wit op voorkruin
Visdief adult
Visdief, volwassen: volledig zwarte kruin

Er is meer dan vogels te bewonderen in dit gebied:

Wilde Bij
(Aard)hommel
Haas
Haas. Ik zag dezefde haas anderhalve maand later op precies dezelfde plek.

Vanaf half augustus trekken veel vogels vanuit het noorden over, op weg naar zuidelijker streken. Dat levert in de Nieuwe Driemanspolder dan onder andere veel Gele Kwikstaarten, Tapuiten en Paapjes op, die een paar dagen van de insecten blijven eten die tussen de eenjarige planten leven.

Tapuit
Tapuit

Spreeuwen zijn in deze tijd talrijk, omdat er heel veel jonge spreeuwen zijn bijgekomen.

Spreeuw
Juveniele Spreeuw (metlichtbruine kop) die naar het eerste winterkleed ruit. In dit kleed is de spreeuw voorzien van talrijkelichte stippen.

En de Torenvalken, normaal eenzame jagers. Ook zij hebben jongen gekregen. In de nazomer zie je soms een familie met elkaar door de lucht buitelen.

Torenvalk (m)
Torenvalk (m)

Patrijzen zijn in Nederland vrij zeldzaam. Als gevolg van de moderne landbouw is hun habitat sterk gereduceerd. In de Driemanspolder leven enkele Patrijzen. Ook zij hebben zich flink voortgeplant. Ik zag er onlangs een groep van twaalf rondscharrelen, vooral jonge exemplaren. Om ze te vinden moet je wel weten waar je moet kijken.

Patrijzen
Koppel Patrijzen, voornamelijk jonge exemplaren
Patrijs (m)
Patrijs (man, herkenbaar aan de donkerbruine buikvlek)

> naar boven

>vorig weblog    >volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2023