Rietblog

vogels kijken, wandelen en reizen

juli 2023

>vorig weblog    >volgend weblog

Watervogels

Nederland - waterland

Nederland is bij uitstek een "waterland". Meren, sloten, stromen, plassen, moerassen en rietvelden in groten getale. De habitat van watervogels in brede zin: eenden, ganzen, steltlopers, weidevogels, rietvogels, reigerachtigen. En niet te vergeten: alles wat er boven op insecten en andere prooien jaagt maakt dit tot landschap tot een vogelparadijs. Wil je veel (water)vogels zien, ga dan naar Nederland!

Baltsende Futen
Baltsende futen in het voorjaar, Zevenhuizerplas

En gelukkig is er - voor de vogels en degenen die vogels een goed hart toedragen - ook in de Randstad veel "waterland" te vinden. In dit weblog komt een drietal heel verschillende soorten watervogels aan bod: de Roerdomp, de Visdief, de Lepelaar. Ik zag ze en fotografeerde ze vanaf één plek. Eerst iets over deze plek.

De plek: "de Populierenbosjes"

In de buurt van het plaatsje Zevenhuizen in Zuid-Holland ligt tussen de Rottemeren (onderdeel van het riviertje de Rotte) en de Zevenhuizerplas de Eendragtspolder. Dit is een van de diepstgelegen polders van Nederland, ooit grotendeels akkerbouwgebied. Nu is een flink deel van deze polder omgezet in een waterrijk oord rond een nieuwe roeibaan Het land is ook gebruikt voor de uitbreiding van de oorspronkelijke Zevenhuizerplas. En er is een keten van beboste eilandjes aangelegd langs de noordwestoever van de uitbreiding, evenals een smalle, langgerekte strook rietmoeras. Eilandjes en rietstrook zijn bekend onder de naam "de Populierenbosjes", vanwege de populieren op de eilandjes. Vogels vinden zo'n nieuwe en geschikte habitat snel. De "nieuwe natuur" is inmiddels een belangwekkend watervogelgebied geworden.

Overigens is een deel van de Eendragtspolder ook gebruikt voor een stadsuitbreiding van Rotterdam (met veel hoogbouw) genaamd "Nesselande". Natuur en stad zijn hier wel heel dicht bij elkaar te vinden. En helaas is er sinds kort ook nog een villawijkje voor de welgestelden tussen het wetland rond de roeibaan en de Pupulierenbosjes in gefrommeld, een schandelijke aantasting van dit stukje natuur. Je vraagt je af: wie heeft dit op zijn geweten? Wie heeft hieraan verdiend?

Roerdomp

In het voorjaar klinkt in het riet van laagveenmoerassen soms een kilometers verdragend monotoon herhaald hoemp.... hoemp..... Alsof er ver weg een misthoorn actief is. Het is de baltsroep van het mannetje Roerdomp. In het voorjaar zijn er zo'n 300 tot 400 broedparen in Nederland. In de winter wordt het aantal Roerdompen aangevuld door exemplaren uit Oost-Europa. Behalve door zijn geluid, valt de Roerdomp overigens niet erg op. Meestal leeft hij verscholen in het riet, waar hij vanwege zijn geweldige schutkleur en "paalhouding" niet makkelijk opvalt.

Familie Roerdomp

Langs de Zevenhuizerplas en omgeving leven al jaren een of meer Roerdompen. Met wat geluk (en geduld) hoor je er eentje hoempen of zie je er een vliegen of in het riet scharrelen. Begin juli zag ik er een hele (eenouder-)familie.

Familie Roerdomp
Familie Roerdomp: volwassen vogel (met gestrekte hals) en twee jongen.
Roerdomp-3
Familie Roerdomp: het laatst verschenen jong bedelt om voedsel bij de oudervogel
Roerdomp juveniel
Moeder is na 10 minuten weggevlogen. De twee jonge Roerdompjes blijven verweesd achter.
Roerdomp juveniel 2
Uiteindelijk besluiten de jongen maar terug te keren naar de veilige beschutting van het riet.

Visdief

visdief
Visdief

Net als zwaluwen brengen Visdieven de boodschap dat de zomer eindelijk in aantocht is. Opeens zijn deze sierlijk vogels er in het voorjaar. Ze patrouilleren rusteloos boven sloten, watergangen en plassen. Steeds op zoek naar prooi in het water. Plotseling duiken ze, als een steen naar beneden vallend. Overigens vliegen ze net zo lief boven de kustwateren, waar ze op afstand vrij lastig van de Noordse Stern - die je alleen boven zee ziet - te onderscheiden zijn. Hoewel de Visdief een trekvogel is, blijven er tegenwoordig ook in de winter wel enkele in de Zeeuwse Delta hangen. Deze visdief vloog langdurig boven het plasje met de lepelaar hieronder.

Lepelaar

Lepelaar
Lepelaar

En dan de Lepelaar met zijn ongewoon gevormde snavel. Fanatiek zoekt hij - ermee heen en weer zwaaiend - in ondiep water naar voedsel. Merk de okergele, bijna rode keel op. Deze vogel foerageerde samen met een Grote en een Kleine Zilverreiger vlakbij de plek van de Roerdompen hierboven.

> naar boven

>vorig weblog    >volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2023