Rietblog

vogels kijken, wandelen en reizen

april 2023

>vorig weblog     >volgend weblog

Lentekriebels

Het voorjaar betekent: langer licht en meer zon, de eerste vlinders, bloemen. Ook vogels horen bij het voorjaar: "ze zijn er weer". Je hoort ze, je ziet ze, druk bezig met eten, territorium, partnerbinding, balts en strijd met concurrenten.

Onlosmakelijk met het voorjaar verbonden is voor mij de Blauwborst. Vroeg in maart zijn ze er weer, maar ze blijven nog wat verborgen en stil. Geleidelijk laten ze duidelijker merken dat ze er zijn. Een stukje riet, water en wat struikjes hebben ze nodig. Dan, soms met wat geduld, hoor je hun opgewonden geluiden, de zang en zie je de felblauwe borst van de man, zie je de jacht op het vrouwtje. Het vrouwtje blijft meestal meer verborgen in het riet. Dan weet je dat de lente definitief heeft doorgezet.

De vogel hieronder heeft weinig tot geen blauw op de borst. Dit wordt een vrouwtype genoemd. Het kan een vrouwtje zijn, maar ook een mannetje die nog niet geheel naar volwassen kleed is geruid. Veel vrouwtjes hebben helemaal geen blauw op de keel. Aan de roodbruine bovenstaart blijven ze herkenbaar als blauwborst. Deze vogel zal een echte vrouw zijn geweest, want de man, een tiental meters verderop, wond zich enorm op.

Blauwborst
Blauwborst, vrouwtype, Zevenhuizerplas, 9 april 2023

De Blauwborst op de foto hieronder (met witte "ster" in het blauwe veld op de keel en borst, die wij gewoonlijk in Nederland zien) zat vlakbij een parkeerplaats in de Nieuwe Driemanspolder in een klein stukje riet langs een greppel. Het leek me geen erg goede plek om een gezin te stichten, te klein, te open. De man zong vreselijk opgewonden. Was er nog geen vrouwtje verschenen?

Blauwborst
Blauwborst (m), Midden-Europese ondersoort Witsterblauwborst, Nieuwe Driemanspolder, 9 april 2023

Niet ver van deze opgewonden Blauwborst zat een stelletje Roodborsttapuiten. Op de foto de man. Ook het vrouwtje liet zich op een hoge uitkijkpost zien. Buiten de paartijd zie je de vrouwtjes veel minder hoog zitten; vooral de man zit dan op hoge posten.

Roodborsttapuit
Roodborsttapuit (m), Nieuwe Driemanspolder, 9 april 2023

Ik liep een rondje om de roeibaan (Willem Alexanderbaan) met aanpalende wateren in het plassengebied bij Zevenhuizen en langs de Rotte. Een rijk vogelgebied. Ik zag hier (pas!) op 17 april mijn eerste Boerenzwaluwen van het jaar en de eerste Visdieven.

Visdief
Visdief, Eendrachtspolder, 17 april 2023

Tenslotte bezocht ik deze maand ook nog de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Hier een prachtig en uitgebreid vogelkoor. Een vrouwtje Gekraagde Roodstaart liet zich mooi fotograferen.

Gekraagde Roodstaart
Gekraagde Roodstaart (f), Amsterdamse Waterleidingduinen, 22 april 2023

En als je de AWD bezoekt kan je natuurlijk de Damherten niet missen. De mannetjes en vrouwtjes plus jongen leven in deze tijd van het jaar gescheiden van elkaar. Sommige mannetjes hebben hun gewei al verloren, maar niet het exemplaar op de foto.

Damhert
Damhert (m),Amsterdamse Waterleidingduinen, 22 april 2023

> naar boven

>vorig weblog    >volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2023