RIETBLOG

vogels kijken, wandelen en reizen

mei 2024

vorige volgende Oman 1-7

Mei in Nederland

Vogelen op gehoor - Merlin Bird ID

Eind vorig jaar installeerde ik de Merlin Bird ID app op mijn telefoon. Voor wie het nog niet weet: deze app op je mobiele telefoon maakt het mogelijk aan de hand van vogelgeluiden vogels te identificeren. De app werkt verrassend goed. En voor iemand als ik, die de hoge tonen niet meer zo goed hoort waardoor het steeds stiller lijkt te worden, is de app een prachtig hulpmiddel bij het vogelen. Een van de eerste keren dat ik de app gebruikte in februari, identificeerde hij tot mijn verrassing een Grote Barmsijs vlak bij mijn huis in een hoge boom in Scheveningen. Die had ik zelf nooit gevonden.

Later, toen ik terug was van mijn reis in Oman in februari, heb ik de app vaker gebruikt in Nederland. Daardoor heb ik veel meer voorjaarsvogels die zich in bos, riet en struikgewas ophouden, opgemerkt en kunnen identificeren. Ook heeft het mij geholpen diverse vogels aan hun gezang te leren herkennen, al blijft dat moeilijk vanwege mijn gehoorbeperking. Ik moet daarvoor wel de versterking van de hoge tonen in mijn gehoorapparaten opvoeren: de voor mij voorgeprogrammeerde "vogelstand" inschakelen. Zo heb ik dit voorjaar (door de goede plekken te bezoeken) een land vol met zingende Zwartkoppen, Fluiters, Tuinfluiters, Grasmussen, Gekraagde Roodstaarten, Braamsluipers, Winterkoninkjes, Geelgorzen, Veldleeuweriken, Bosrietzangers en nog veel meer, ontdekt. Je moet de app wel kritisch gebruiken. Bijvoorbeeld een identificatie van een zeldzame vogel niet voetstoots aanvaarden, maar controleren op waarschijnlijkheid en zo mogelijk op zicht. Het vogelen is dankzij deze app een nog mooiere ervaring geworden.

De techniek heeft zeer recent nog een vernieuwing geïntroduceerd: het gerenommeerde kijkermerk Swarowski heeft een verrekijker gelanceerd waarin identificatie aan de hand van beeldherkenningssoftware is ingebouwd. De verrekijker vertelt je wat je ziet. Althans bij zo'n 900 soorten, voorlopig vooral Amerikaanse. Hoe goed deze vernieuwing werkt zal nog moeten blijken. Iedere ervaren vogelaar weet dat veel bijzondere vogels en ondersoorten in de praktijk vaak lastig te identificeren zijn doordat de kenmerken in het veld niet makkelijk te onderscheiden zijn en met de voortgang van de rui nogal kunnen veranderen. De recensies van deze vernieuwing zullen ons de komende tijd leren hoe goed de app werkt. En het is de vraag hoe deze ontwikkeling op den duur het plezier in het vogelen zal beïnvloeden.

Hieronder wat voorjaars(vogel)foto's, gemaakt op verschillende plekken in het land.

Biesbosch

Groene Kikker
Groene Kikker (Biesbosch, mei)
Bergeend
Bergeend (Biesbosch, mei)
Visdief
Visdief (Biesbosch, mei)
Zeearend
Zeearend (Biesbosch, mei)
De Zeearend liet zich aan het begin van de avond zien. Niet ver van zijn nestplek. Maar te ver weg voor een goede foto. Enkele kokmeeuwen - die vrij dichtbij jongen hebben - probeerden hem op te jagen.

Nieuwe Driemanspolder

Rietgors
Rietgors, mei
Grasmus
Grasmus, mei
Grasmus
Dezelfde Grasmus, mei. Het was de eerste keer dat ik hier een Grasmus waarnam.
Meerkoet
Wandelende Meerkoet, mei

Drents-Friese Wold

Een paar dagen in mei verbleef ik op een natuurcamping in het Drents-Friese Wold. Een prachtig (vogel)gebied. Rond het Aekingerzand, dat in het Drents-Friese Wold ligt, wemelde het van de veldleeuweriken.

Aekinger zand
Aekingerzand
Veldleeuwerik
Veldleeuwerik, Aekingerzand -Drents-Friese Wold
Veldleeuwerik
Veldleeuwerik, zangvlucht, Aekingerzand - Drents-Friese Wold

In de buurt van de Uitkijktoren bij het Aekingerzand en de Grenspoele zag ik meerdere Geelgorzen. In de bomen bij de poel, zag ik vanaf de uitkijktoren een Wielewaal (m). En toen ik in datzelfde bosje rond keek, meldde Merlin Bird-ID een Draaihals. Dat is een behoorlijk zeldzame spechtensoort in Nederland. Ik kon de Draaihals niet vinden. De volgende dag keerde ik terug en opnieuw meldde de app een Draaihals. Maar weer het lukte me weer niet de vogel te spotten. Het geluid dat de app opnam, leek inderdaad sterk op dat van een Draaihals, maar verschilde ook wel weer enigszins van het geluid dat een andere app liet horen. Dus dit blijft een twijfelgeval.

Geelgors
Geelgors, Aekingerzand
Geelgors
Geelgors, Aekingerzand
Grauwe Klauwier
Grauwe Klauwier, Drents-Friese Wold
Ik zag deze Grauwe Klauwier een paar jaar geleden op precies delfde plek. Grauwe Klauwieren zijn behoorlijk plaatstrouw is mijn ervaring.
Koekoek
Koekoek, Drents-Friese Wold

Zuidlaardermeergebied

Terug naar huis vanaf het Drents-Friese Wold, besloot ik eerst nog een uitstap naar het Zuidlaardermeergebied te maken. Een paar jaar geleden zag ik daar onder andere de in Nederland schaarse Witwang- en Witvleugelstern. Die laatste was hier dit jaar nog niet gesignaleerd. Ik zag hier uiteindelijk één Witwangstern overvliegen. Boven het meer verderop zag ik wat Zwarte Sterns. Het veld waar ik vorige keer heel wat (Zwarte)sterns zag broeden, was nu vrijwel geheel verlaten.

Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart, Zuidlaardermeergebied

Dankzij Merlin Bird-ID kon ik ook deze Bosrietzanger vinden en - met moeite - fotograferen. Ze houden zich erg verborgen in de begroeiing grenzend aan het riet, dus het was een buitenkansje er - even - een te zien. Ze zijn uiterlijk moeilijk te onderscheiden van de Kleine Karekiet.

Bosrietzanger
Bosrietzanger, Zuidlaardermeergebied

naar boven

vorige volgende Oman 1-7

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2024