Rietblog

vogels kijken, wandelen en reizen

december 2022

>vorig weblog   >volgend weblog

Vogels in de Delta

Bezoek aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta - december 2022

Grijze Wouw

Aanleiding voor een bezoekje aan de delta, was de aanwezigheid van een Grijze Wouw bij Renesse op Schouwen-Duiveland. De vogel werd al dagen massaal op waarneming.nl gemeld. Zo vaak zelfs dat wellicht half vogelend Nederland (en Vlaanderen) hem moet hebben gezien. Het is dan ook wel een zeldzaamheid in Nederland en nog een mooie roofvogel ook. Hij heeft een mooie grijze, witte en zwarte tekening. Oogt een beetje als een meeuw met zijn spitse zwarte vleugelpunten. De normale dichtstbijzijnde verblijfplaats is het zuidelijke deel van Spanje en Portugal.

Grijze Wouw
Grijze Wouw

De vogel was niet moeilijk te vinden. Langs een parallelweg van een provinciale weg stond een groepje vogelaars, herkenbaar aan telelenzen en statieven. De vogel zat in de top van een boom naast een stal op zo'n 150 meter afstand. Regelmatig vloog hij op en rond op zoek naar prooi. Soms stond hij even te bidden. En steeds streek hij weer neer in hetzelfde boomtopje, soms met een muis in zijn snavel.

Door dit gedrag was het goed mogelijk zijn landing vast te leggen, al was de afstand wel wat groot. De nieuwste spiegelloze camera's en AF-systemen maken dit steeds makkelijker.

Grijze Wouw
Landing van Grijze Wouw

Brouwersdam

Omdat het mooi weer was, reed ik ook nog even langs de buitenzijde van de Brouwersdam. Meestal een plaats waar veel water/zeevogels te zien zijn. Dat viel deze keer nogal tegen. De zee was spiegelglad en nabij de kust waren op het water slechts weinig vogels te zien. Wat Middelste Zaagbekken, enkele Eidereenden, slechts één Roodkeelduiker.

Op de stenige voet van de dam zag ik twee Kanoeten, hiet schaars, meer dan enkele tegelijktegelijk heb ik hier nooit gezien, maar inde Waddenzee massaal aanwezig in de goede tijd van het jaar. Verder een Tureluur, twee Zilverplevieren, een paar Paarse Strandlopers en enkele Steenlopers. Dit afgezien van meeuwen en aalscholvers en Bonte Pieten.

Kanoet
Kanoet
Steenloper
Steenloper

> naar boven

>vorig weblog   >volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2022