Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels

India en Nepal 2014 Fotoverslag

Inhoudsopgave

Inleiding: India en Nepal door de ogen van een westerse toerist. Een fotoverslag in thema's

IMG_7033a (97K)
Felle kleuren domineren het straatbeeld

In maart maakte ik een - georganiseerde - reis door Noord-India en Nepal. Ik was zo'n 10 - 15 jaar eerder al in Zuid-India en in Nepal geweest. Noord-India, een ruim gebied rond Dehli, was nieuw voor mij. Behalve Delhi, bezochten we ook grote steden als Jaipur en Agra met hun moghulpaleizen, tombes en forten en het heilige Varanasi aan de Ganges. In Nepal bezochten we de geboorteplaats van Boeddha bij Lumbini, het Chitwan Nationaal Park, Pokhara, Kathmandu en Bakhtapur, een nog weinig veranderde stad in de centrale vallei.

IMG_4986 (51K)
Varanasi (Benares) is de heilige stad aan de heilige Ganges.

Wat mij ook deze keer weer trof was de felheid van de kleuren, de alom tegenwoordigheid van religieuze uitingen, het uiterst drukke straatleven en in Nepal: de enorme toename van de bevolking en de daarmee gepaard gaande bebouwing.

Ik heb gefotografeerd wat mij opviel. Ik keek met het oog van westerse toerist die het pittoresque wil vastleggen. Ik mijn beelden in een antal thema's ondergebracht, die op de volgende pagina's te zien zijn. Hieronder een voorproefje.

IMG_4994 (90K)
Een bad in de Ganges te Varanasi is een van de mooiste dingen die een Hindoe kan doen.
IMG_6984 (119K)
Religie is overdadig aanwezig. Overal langs wegen zie je kleinere of groter groepen op weg naar een of andere tempel of bedevaartsoort.
IMG_6997 (142K)
Het leven speelt zich in grote mate op straat af.
IMG_7559 (108K)
In Bhaktapur hebben de oude mannen gekeken naar een demonstratie van een van de twee marxistisch-leninistische partijen.
Dit fotoreisverslag geeft een vertekend beeld. In India is te zien dat het land zich snel aan het moderniseren is. Vooral in en rond Dehli is een indrukwekkende bedrijvigheid en stadsuitbreiding gaande. Zeer grote en modern ogende bedrijven domineren de voorsteden. Het aantal particuliere auto's is sterk toegenomen, evenals de hoeveelheid brommers en motorfietsen, om niet te spreken van het vrachtverkeer. De veelbaanswegen zijn overvol en er wordt overal gewerkt aan uitbreiding van het wegenstelsel. Maar kom je wat verder van Delhi, dan is die modernisering in veel mindere mate zichtbaar. Die modernisering is in dit fotoverslag niet terug te zien.

→ naar boven

→ Volgende pagina: sadhoes

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.