Rietblog

vogels kijken, wandelen en reizen

november 2022

>vorig weblog   >volgend weblog

Sulawesi deel II - Endemische IJsvogels

Veel tijd hebben we besteed aan het vinden van de endemische ijsvogels van Sulawesi. We hebben 6 van de 7 endemische ijsvogels gezien. Hieronder foto's van de 6 soorten.

De Collared-Kingfisher is veel te zien, bijvoorbeeld op de uitkijk zittend op een draad, paal, of kale tak.

Collared-Kingfisher
Collared Kingfisher

De Great-billed Kingfisher is eveneens goed waar te nemen. Hij is groot en zit goed zichtbaar langs het water op een kale taak op de uitkijk. Wel schaars.

Great-billed-Kingfisher
Great-billed Kingfisher

De volgende ijsvogels zijn erg mooi, maar erg moeilijk waar te nemen. Ze leven verborgen in het regenwoud.

Scaly-breasted-Kingfisher
Scaly-breasted-Kingfisher
Green-backed-Kingfisher
Green-backed Kingfisher, male
Green-backed-Kingfisher
Green-backed Kingfisher, female
Lilac-cheeked-Kingfisher
Lilac-cheeked Kingfisher

Tenslotte een heel slechte foto van nog een bijzondere endemische Sulawesische ijsvogel. Genomen met een geleende en nogal gedateerde digitale camera onder donkere omstandigheden. Door de sluitertijd van 1/10 seconde is het beeld zodanig bewogen dat er wel twee vogels op lijken te staan. Ik heb de foto toch hier opgenomen. Om te laten zien dat het fotograferen vaak onder lastige omstandigheden plaats vindt. En ook omdat op de foto nog net te zien is dat de vogel een blauwe kopkap heeft. Daardoor is hij te onderscheiden van de veel algemener in Indonesië voorkomende Ruddy Kingfisher.

Sulawesi- Dwarf-Kingfisher
Sulawesi Dwarf Kingfisher; de blauwe kopkap onderscheidt hem van de Ruddy Kingfisher

Endemische en niet-endemische ijsvogels op Sulawesi, toelichting

Op Sulawesi komen wel elf soorten ijsvogels voor. Hiervan zijn er zeven endemisch. Een hiervan komt alleen in het zuiden van Sulawesi voor en hebben we dus niet kunnen zien.

Van de niet-endemen is er één een Australische migrant die alleen in de zuidelijke winter op Sulawesi te vinden is. Verder is er "onze" ijsvogel" (Common Kingfisher). Die hebben we een paar keer gezien, maar ik heb er geen goede foto van. Hetzelfde geldt voor de Ruddy kingfisher die in vrijwel geheel Indonesië voorkomt: wel gezien, maar geen acceptabele foto. Tenslotte is er de Blue-eared Kingfisher. Die lijkt sprekend op de Common Kingfisher en komt ook in heel Indonesië voor. Die hebben we niet gezien.

> naar boven

>vorig weblog   >volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2022