RIETBLOG

vogels kijken, wandelen en reizen

januari 2024

vorige volgende

Waterspreeuw en Homeyers Klapekster

Het begin van de donkere, natte, zachte en koude maand januari 2024 nodigde niet erg uit tot vogeltripjes. Mijn vogelwaarnemingen vonden vooral dicht bij huis plaats. In mijn tuin, op mijn dagelijkse wandelingen in de directe omgeving, op het zuidelijk havenhoofd van Scheveningen of binnen een straal van 20 kilometer van huis. Later in januari maakt ik een uitstapje naar de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Dichtbij huis

Waterspreeuw

Sinds eind november 2023 werd er een Waterspreeuw gezien langs de oevers van de Zoetermeerse Plas. Inmiddels (10 januari 2024) zijn er meer dan 900 meldingen op Waarneming.nl geplaatst! Nu zie je een Waterspreeuw (geen familie van de Spreeuw!) niet elke dag in Nederland en zeker niet in West-Nederland. Want een Waterspreeuw houdt vooral van stromend water, rotsige oevers en stenen in het water.

Zwartbuikwaterspreeuw
Zwartbuikwaterspreeuw, Zoetermeerse Plas, Zoetermeer

Regelmatig dook er eentje op in de winter in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar in verband met de waterzuivering een kunstmatige beek door een betonnen bedding stroomde. Nu is de beek helaas vrijwel geheel overkluisd. Ook zag ik in Nederland Waterspreeuwen bij Nijmegen en in Zuid-Limburg. En natuurlijk in het buitenland, waar stromend water en rotsige beddingen veel meer voorkomen dan in Nederland. Bijvoorbeeld in Kirgistan, in Zwitserland, in Frankrijk.

Ik logeerde met kerstmis in Vielsalm in Belgiƫ. Ik zag er een hybride Wilde Eend x Smient, Zilverreigers bij de Baraque Michel, maar helaas, de Waterspreeuw lukte daar niet.

Waterspreeuw
Zwartbuikwaterspreeuw, Zoetermeerse Plas, Zoetermeer

Ik heb het maar goed gemaakt door als nummer 901 de Zoetermeerse Waterspreeuw op te zoeken. Want het zijn toch bijzondere vogeltjes. Bonus: het exemplaar in Zoetermeer was niet schuw, dus goed te observeren. De vogel ziet er niet uit als een watervogel, maar is toch geheel aangepast aan een leven langs en in het water. Ze duiken, zwemmen en lopen onder water, op zoek naar de waterdiertjes die op hun menu staan. Evolutie.

Vlaamse Gaai

In mijn achtertuin komen weer veel vogels op het voer af. Een trouwe klant, elk jaar opnieuw, is een Vlaamse Gaai.

Gaai
(Vlaamse) Gaai

Torenvalk

Het meeste water in de Nieuwe Driemanspolder was dichtgevroren, dus weinig watervogels te zien. Een Torenvalk zie je hier altijd.

Torenvalk
Torenvalk

Paarse Strandlopers op de blokken van de havenhoofden

Ik liep aan het begin van het zuiderhavenhoofd ongeveer tegen een van de hier bijna het hele jaar aanwezige Oeverpiepers aan. Ze vliegen meestal direct weg tussen de blokken, als ze een mens zien. Een goede foto van dichtbij is dan moeilijk te maken. Wij stonden nu enige tijd oog in oog op een paar meter van elkaar. Maar helaas, het pakken van mijn fototoestel werd de vogel toch te veel.....

Als troostprijs enkele Paarse Strandlopers.

Paarse Strandlopers
Paarse Strandlopers

In de Amsterdamse Waterleiding duinen; bijzondere Klapekster

Een bijzondere Klapeksterwaarneming bracht mij tot een uitstap naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het gaat om een oostelijke ondersoort 9zuid-oost Rusland), die in Nederland niet vaak gezien is, of als zodanig herkend is. Deze Klapekster kon zich dagenlang in de aandacht van heel wat vogelaars verheugen. Een van de veldkenmerken van deze ondersoort is het relatief grote witte veld op de vleugel, enig wit op het voorhoofd en witte dekveren op de stuit (dit laatste is op onderstaande foto niet te zien.

Klapekster

Homeyers  Klapekster
Homeyers Klapekster

Op de terugweg van de klapekster naar de uitgang nog een paar foto's gemaakt.

Krooneenden
Krooneenden, man en vrouw
IJsvogel
IJsvogel in de schemering; een man aan de zwarte ondersnavel te zien
IJsvogel
IJsvogel

naar boven

vorige volgende

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2024