Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels

Weblog - archief januari t/m juni 2013

Provence 2013 (3)

Klik op de foto voor vergroting Alpilles_Eygalieres_4250 (126K) Alpilles bij avond, gezien vanaf Eygalieres - 8 juni 2013

De laatse week van mei en de eerste week van juni 2013 verbleven wij in het kleine plaatsje Eygalières. Camping Les Oliviers is klein en ligt midden in het dorp, 200 meter van de belangrijkste straat met enkele café's. Het dorpje ligt aan de noordkant van de Alpilles, een kleine en lage heuvelrug, met hier en daar steile rotsen. Landschap: olijfgaarden, wijngaarden, hooilanden, hagen en mediterrane bossen. Tijdens ons verblijf werd in het dorp een film opgenomen, waarvoor de hoofdstraat af en toe een flinke dag was afgesloten. Ruiters, stieren en dorpsjongens + ons onbekende filmsteren werden gefilmd. De foto nam ik op de avond voor ons vertrek naar Nederland, vanaf de top van een steile heuvel waarop het oude centrum van het dorp en enkele (ruïnes van) oude kerken liggen. Dergelijke dreigende luchten zagen we tijdens ons verblijf vaker.

Provence 2013 (2)

Klik op de foto voor vergroting KleineZilverreiger_5092 (117K) Kleine zilverreiger

Klik op de foto voor vergroting Flamingo_5121 (138K) Flamingo

Vanuit ons verblijf in Eygalières kan je in (ruim) een uur naar de "Camargue" rijden. We bezochten er verschillende natuurgebieden. Vooral watervogels zijn er te zien, zoals de flamingo's hierboven of de kleine zilverreiger. We zagen er alle reigersoorten die in Europa voorkomen. Daaronder purperriegers, ralreigers, kwakken en een enkele woudaap.

Provence 2013

RoodpootvalkCamargue_5063 (63K) 29 mei 2013 Roodpootvalk, een ongewone gast in de Plaine de la Crau, Provence, Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk, in de Provence, ligt een stenige vlakte waar een paar voor Frankrijk bijzondere zuidelijke vogels voorkomen. Het is de Plaine de la Crau. In de prehistorie zette de rivier de Durance een dikke kleiïge en stenige laag af. Schraal, droog en heet in de zomer. Slechts geschikt voor grazende schapen in voor en najaar. Hier komen enkele zeldzame vogels voor, die (vrijwel) nergens anders in Frankrijk te vinden zijn. Het gaat om het zwartbuikzandhoen, de kleine trap, de zuidelijke klapekster en de kleine torenvalk.

De kleine torenvalken zag ik dit jaar weer en anders dan eerdere jaren gween van de andere zeldzaamheden. Voor de kleine torenvalken is een stenen constructie gebouwd om in te nestelen. Daar vlakbij zag ik een valk op een draad zitten, die af en toe naar een insect op de grond dook. Vreemd gedrag voor een kleine torenvalk, dacht ik. Toen ik hem beter bekeek, zag ik dat het een roodpootvalk was, een mannetje. Trekt tussen Afrika en het oosten van Europa en Azië. Het was dus een dwaalgast. Niet onmogelijk. Zelfs in Nederland wordt er wel eens een gezien. Misschien met de kleine torenvalken meegetrokken? Dit was mijn eerste exemplaar.


Pinksterbloemen
8 mei 2013

IMG_4084 (137K)

Klik hier Grenslandpad. Etappe 11 Chaamseweg - Alphen. en lees meer.


Paardenbloemen, beken en kapellen
3 mei 2013

IMG_4033 (101K)

Klik hier Grenslandpad. Etappe 10 Rijsbergen - Chaamseweg
en lees meer.


Groene Jonker
29 april 2013

Het wordt voorjaar hier. Helaas stond er bij ons bezoek aan de Groene Jonker een krachtige koele wind, zodat de rietvogels zich nauwelijks lieten zien en horen. Er vlogen honderden gierzwaluwen boven het gebied. Net uit het verre zuiden aangekone in ons koele land. Ook wat zwarte sterns en visdieven. Renee hoorde een snor. Ik niet, mijn gehoor laat me wat in de steek. Maar een foto van zwanen genomen. Andere vogels met dit weer fotograferen lukte niet erg. Ja, een fuut.

Klik op de foto voor vergroting Zwanen_GroeneJonker_4927 (33K) Knobbelzwanen in vlucht, Groene Jonker


Lente in bos, dras, heide, weide en singel
23 april 2013

IMG_4865a (46K)

Grenslandpad. Etappe 9. Oude Buisse Heide - Rijsbergen. Klik hier grenslandpad 9 en lees meer.


Lorris, France
17-20 april 2013

We logeerden een paar dagen in Lorris bij vrienden. Lorris ligt ten oosten van Orleans in de Loirestreek. Hun huis kijkt voor uit op het belangrijkste plein van het stadje. Donderdags is er markt. Die loopt door tot in de middeleeuwse markhal om de hoek. Aan de achterkant zie je de grote kerk van Lorris. Het is een spel van daken en aardkleuren. We wandelden er en kochten wijn in Pouilly.

Klik op de foto voor vergroting Lorris_kerk_4845 (73K) Lorris, kerk vanuit het keukenraam


Nogmaals Algarve, Portugal
maart 2013.

In Nederland is nu ook de lente uitgebroken. In Portugal waren in maart al de eerste orchideeën te zien. Op de foto een zuidwestelijk Mediterrane vorm van de bijenorchis. Ze kwamen voor rond het bezoekerscentrum Marim van het natuurpark Ria Formosa bij de plaats Olhao. Ria Fromosa beslaat een flink deel van de zuidoostelijk kust van de Algarve. Het bezoekerscentrum is gelegen in een klein reservaat met wat Mediterraan bos en schrale weide, grenzend aan xde lagune en zoutpannen.

Klik op de foto voor vergroting Bijenorchis_ss_Algarve_4758 (157K) Bijenorchis ss. Algarve 2013

Op de terugweg uit het trappengebied in de Alentejo (waar we in de verte een grote groep grote trappen zagen)aten we in Mertola. Deze authentieke plaats ligt aan de rivier de Guadiana. Op een rots langs de rivier een mooie blauwe rotslijster die zich uitgebreid liet bekijken.

Klik op de foto voor vergroting BlauweRotslijster_Algarve_4711 (149K) Blauwe Rotslijster, Algarve 2013

Algarve, Portugal
29 maart 2013.

Lente

Tijdens de tweede helft van maart verblijven wij in de Algarve. Terwijl het in Nederland ongewoon koud blijft, is het hier al enige tijd voorjaar. Vorig jaar waren we hier in dezelfde tijd van het jaar. Toen leed het zuiden van Portugal onder een langdurige droogte. Nu is er veel regen gevallen, waardoor het landschap buitengewoon groen is en er talloze bloemen bloeien. Zwaluwen: huis-, boeren-, gier-, rots- en roodstuitzwaluwen vliegen in grote getalen rond. Ooievaars zitten op hun nest. De Algarve is helaas een chaotisch toeristisch bouwparadijs. Gelukkig zijn er tussen de vakantiebebouwing nog prachtige natuurgebieden te vinden. Hieronder wat fotografische indrukken.

WildelavendelAlgarve_3924a (68K) Wilde lavendel bloeit overal op ruige grond

LenteAlgarve_3805a (56K) Bloemenzee in het weelderige en groene gras

Klik op de foto voor vergroting BlauweEkstersAlgarve (199K) Blauwe eksters zijn talrijk, maar vrij schuw

Klik op de foto voor vergroting RoodborsttapuitAlgarve_4547a (75K) Roodborsttapuit. De mannetjes lijken hier feller van kleur dan in Nederland

Klik op de foto voor vergroting TorenvalkAlgarve_4541a (52K) Biddende torenvalk

Klik op de foto voor vergroting SteltkluutAlgarve_4568a (194K) Steltkluten op hun hoge poten zijn hier talrijk

OnbekendAlgarve_4629 (40K) Een mij - nog - onbekende lila bloeiende plant


Vervolg Zuid-Afrika
25 februari 2013.

Vreemde vogels.

Ook in Zuid-Afrika lopen vreemde vogels rond. Veel vreemde vogels zelfs. Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers. De Crested Barbet is een opvallende druktemaker, die niet erg bang is voor mensen. Hij ziet er met zijn kuifje en zijn geelrode kop uit als een soort Jan Klaassen. Soms netselt zo'n vogel in een boomholte vlakbij je vakantieverblijf. Dan wordt het makkelijk van erg dichtbij een foto te nemen.

Klik op de foto voor vergroting Crested Barbet_3848 (73K) Crested Barbet (Trachyphonus Vaillanti) / Kuifkophoutkapper

De White-Crowned Lapwing hield ik eerst voor een Wattled Lapwing. Letterlijk een lelkievit. Beide vogels hebben gele lellen langs hun snavelbasis naar beneden hangen. De White-Crowned heeft daarbij een witte borst en band op de kop. Dit exemplaar liep door een groene algensoep, waardoor zijn felgele poten gedeeltelijk felgroen kleuren.

Klik op de foto voor vergroting WhiteCrownedLapwing_3981 (87K) White-Crowned Lapwing (Vanellus Albiceps) Witkopkiewiet


Bericht uit steenkoud Holland
21 februari 2013.

Februari is dit jaar een ijzig koude maand. De zon schijnt maar buiten rondzwerven valt tegen. Een straffe noordooster woei gisteren de kijkhut bij de Starrevaart binnen. De handen verkleumden. Geen plek om lang te verblijven. Maar ik viel met mijn neus in de boter. Een roerdomp kwam voorzichtig uit het riet wat naar voren om te zonnen. Dat doen ze in koude tijden wel vaker. Helaas wat verweg voor een goede foto. Toch maar een bewijsplaatje opgenomen.

Ooit liep ik het pad van de kijkhut op en op nog geen 4 meter voor mij stond een roerdomp. Hij (of zij) roerloos en ik roerloos. Ik vol ontzag en bewondering voor deze prachtige verborgen levende vogel. Minutenlang bleven we zo staan. Uiterst langzaam wilde ik mijn fototoestel tevoorschijn halen. Maar dat verbrak de betovering: teveel beweging voor de roerdomp.

Klik op de foto voor vergroting Roerdomp_4437a (183K) Roerdomp

Opgeschrikt door een fel zwart-wit gekleurde buizerd vlogen honderden smienten op. Achter bleven wat andere eenden, waaronder deze brilduiker, die me nu pas opviel. Prachtige vogels. Op de rug is een fijn patroon van dunne zwarte lijnen zichtbaar.

Klik op de foto voor vergroting Brilduiker_4447a (154K) Brilduiker (m)

Pijlstaarten zie je tegenwoordig minder vaak in de Randstad. Het zijn mooie eenden, de mannen met een kenmerkende omgekeerde witte komma langs hun nek en natuurlijk met een lange puntstaart. Dit paartje verraste ik toen ik onderlangs het dijkje liep en mijn hoofd net even er bovenuit liet zien.

Klik op de foto voor vergroting Pijlstaart_4453a (75K) Pijlstaart (m) met kenmerkende pijlstaart

Klik op de foto voor vergroting Pijlstaarten_4455a (75K) Man, met omgekeerde witte komma op nek en vrouw pijlstaart


Zuid-Afrika
16 januari - 10 februari 2013.

Terug uit zomers warm Zuid-Afrika in de Hollandse winterkou. De komende dagen wat foto's van onze reis. Dat wil zeggen vogel- en dierenfoto's. De andere foto's blijven privé.


26 januari 2013. Watervogels.

Bij het vallen van de avond was het een drukte van belang naast de dam in de Sabierivier bij Lower Sabie Restcamp in Kruger NP. Een waterstroom over de dam voerde veel eetbaars mee, want er zaten vlak bij elkaar verschillende soorten reigers en ijsvogels te loeren op buit. Dat nam ze zo in beslag dat ze de fotograaf niet opmerkten. Een Mangrovereiger was af en toe agressief naar andere vogels. Een Reuzenijsvogels wachtte geduldig op een prooi.

Klik op de foto voor vergroting GreenbackedHeron_3969 (128K) Green-Backed Heron / Mangrovereiger (Butorides striatus)

Klik op de foto voor vergroting GiantKingfisher_3977 (135K) Giant Kingfisher / Reuzenijsvogel (Magaceryle maximus)


23 januari 2013. Leeuwen en hyena's.

In de "Klaserie", een groep privé gameranches grenzend aan het Krugerpark, logeerden we twee dagen in de lodge Gomo-Gomo. Dit is een van de meer betaalbare privé lodges. Maar ook aan deze lodge zit nog een fors prijskaartje. Je wordt daarvoor wel van 's ochtends 5 uuur tot 's avonds 9 uur beziggehouden met gamedrives en maaltijden.

De rangers weten het wild te vinden. Een groep van 8 leeuwinnen en onvolwassen leeuwen had een jonge giraf gevangen en lag na een etmaal eten volkomen amechtig nog wat aan de resten van de prooi te likken. Zie onderste foto. Enkele gevlekte hyena's zwierven er omheen. Een (moeder)hyena had een giraffenbeen veroverd en trachtte dit in veiligheid te brengen. Niks delen met je kroost. Een kennelijk nog jonge hyena had nog niets veroverd. Bang en verwachtingsvol keek hij naar de resten van het karkas bij de leeuwen.

Klik op de foto voor vergroting Hyena_3526 (158K) Hyena met giraffenbeen, Gomo-Gomo, Zuid-Afrika 2013

Klik op de foto voor vergroting Jonge_hyena_3497 (139K) Jonge hyena wacht op zijn kans

Klik op de foto voor vergroting Leeuwen_3504 (142K) Amechtige leeuwen


Zuid-Afrika, 18 januari 2013. Purple-Crested Turaco

PurplecrestedTuraco (105K)

Een eerste berichtje uit Zuid-Afrika. Vanuit Johannesburg naar Schoemanskloof gereden in Mpumalanga. In een weelderig rivierdal eerste vogeltochtje gemaakt. Deze Turaco zagen we vanuit ons huisje in een kale boom. Je hoort ze veel roepen, maar zien gaat veel minder. Ze verblijven meestal in dichte boomtoppen. Tijdens onze rustdag in Schoemanskloof begon het te regenen. Volgens de voorspellingen duurt dat nog tot dinsdag. Meer dan drie dagen. Ook voor hier - regentijd - vrij uitzonderlijk. En het regent hier continu door. Voorlopig dus geen goed vogel- en uitstapjesweer.


Wandeling Meelopers, Den Treek, 3 januari 2013

IMG_3397 (109K)

Ik wandel al jaren, vaak met Renee, soms met anderen. De laatste paar jaar, omdat Renee helaas niet meer ver kan wandelen, ook vaak alleen. Dan maak ik lange wandelingen die zich over vele etappes uitstrekken. Van die wandelingen doe ik op deze website verslag.

Sinds bijna twee jaar maak ik daarnaast met een groepje vrienden een keer per week een wandeling. Tenzij we op reis zijn. En als pensionado's komt dat wel eens voor. Sinds enige tijd trekt het wandelgroepje onder de naam Meelopers op.

Op deze wandelingen wordt er door enkelen, daaronder ik, fanatiek gefotografeerd. De foto's zetten we op de Meeloperswebsite. Vaak is de tijd te kort om een goede foto te nemen. Zo is op bovenstaande foto de lucht overbelicht en straalt het licht vooral links om de boom heen. Gelukkig krijgt de foto er wel sfeer door.

Graag beëeindigen we een wandeling met een ambachtelijk biertje. Helaas is dat niet overal te verkrijgen. Zo was er in het centrum van Woudenberg, waar deze wandeling begon en eindigende, een letterlijk duister cafe, waar alleen Amstelbier op de tap was.

Half januari vertrekken we voor een reis naar Zuis-Afrika. Als de internetverbindigen het toelaten, zal ik af en toe van daar een bericht verzenden.

Meer berichten in het

→weblog archief

→naar boven