Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels

Namibië en Botswana 2010

kopjes2_6423 (29K)

Verblijf in Etosha

In Etosha verbleven we in Okaukuejo (1 nacht), Halai (1 nacht) en Namutoni (2 nachten). De camping van de eerste plaats was druk, de tweede plek was erg rustig en de derde plak was vrij rustig. Namutoni heeft de mooiste kampeerplekken, met goede schaduw en zelfs gras.

Elke verblijfplaats heeft aan de rand een waterhole. Vooral als de avond valt komen daar veel dieren drinken. Je kunt ze goed zien doordat de drinkplaatsen verlicht zijn. Wel wat onnatuurlijk, maar wel zo praktisch en de dieren zijn er aan gewend. Elke verblijplaats heeft een restaurant, een zwembad, een (bescheiden) winkeltje waar je onder meer diepgevroren game vlees kunt kopen voor op de braai. Wie wil kan hier georganiseerde game drives maken, maar veel mensen gaan er toch zelf op uit met hun auto.

Etosha National Park

IMG_6224 (46K)

Etosha is weer een geweldige ervaring. Je kan makkelijk zelf door het reusachtige wildpark speurtochten naar wild - en in ons geval ook: vogels - ondernemen. Hiernaast in een diashow een selectie van onze wildfoto's.

We verbleven in totaal vier nachten in Etosha, op drie verschillende plaatsen. We begonnen in het westen, in Okaukuejo, waar we nog niet eerder hadden verbleven. Op de camping was het vrij druk, vooral met groepen. Toen we tegen de avonds op de camping zaten, schoot er vlak achter onze rug een jakhals langs. Weliswaar is de verblijfplaats omheind en afgerasterd, maar de volgende dag zagen we bij het waterhole, dat er een flink gat in de omheing zat. 's Nachts hoorden we leeuwen brullen. En in de avond kwamen er verscheidene neushoorns drinken. Er waren dit jaar trouwens veel neushoorns bij de waterholes te zien.

Vorig jaar zagen we nog grote groepen antilopen trekken door het steppegras. Dit jaar was dat veel minder het geval, hoewel we maar een paar weken later in het jaar waren. En nu zagen we veel meer giraffen dan vorig jaar.

Heel grappig was een grote groep olifanten die kwam drinken bij Halali. De meeste dieren verdwenen al voordat de olifanten geheel gearriveerd waren. Een eenzame neushoorn wilde niet wijken, en probeerde een jong olifantje te bedreigen. Maar hij werd door de olifanten zo op zijn huid gezeten, dat hij uiteiendelijk toch maar de aftocht blies. De olifanten hadden het waterhole voor zich alleen, op wat vogels na. Het was goed te zien hoe ze genoten van het drinken. Het allerkleinste olifantje struikelde in het water en ging half kopje onder. Plotseling vertrokken de olifanten weer.

Bij Namutoni, zagen we dit jaar voor het eerst hier damara dikdiks, heel kleine antilopen. Een oude leeuw had haaast geen manen meer en verwondingen in zijn gezicht. Hij lag erbij alsof zijn dagen geteld waren.

IMG_6392 (200K)

De laatste avond in Etosha zagen we een prachtige zonsondergang, vlak voordat we van onze gamedrive terug kwamen.

Diashow Etosha

→ klik op een foto