Rietblog

vogels kijken, wandelen en reizen

juni 2022

>vorig weblog   >volgend weblog

Vogels kijken in Spanje

Juni 22

Spanje

In Spanje kan je vogels zien de je niet of nauwelijks in Nederland ziet. Daarom ga ik graag in het voorjaar naar Spanje. Maar ook omdat het voorjaarsweer er meestal aangenamer is dan in Nederland, omdat het eten er lekker is (en goedkoper) en omdat de mensen er over het algemeen vriendelijk zijn.

De Roodkopklauwier komt al vrij vroeg in het voorjaar naar het noorden. Dit keer zag ik op mijn eerste dag in Spanje een Roodkopklauwier vanaf mijn campingstoeltje op een camping in de buurt van Riglos, een plaatsje aan de voet van een voorgebergte van de Pyreneeën.

Roodkopklauwier

Over de camping vloog elke dag een paar keer een Rode Wouw. Deze "patrouilleert" rond het nabijgelegen plaatsje Murillo de Gállego.

Rode Wouw
Rode Wouw

De camping ligt in een olijfgaard met uitzicht op de loodrechte rode rotsen achter het piepkleine plaatsje Riglos: de "Mallos de Riglos". Deze rotsen zijn een bekende plek voor klimmers en vogelaars. Het wemelt er van de Vale Gieren, er zijn altijd enkele Aasgieren te zien en soms dwaalt een Lammergier uit de hoge Pyreneeën af tot hier. Ook zie je er Raven en verschillende roofvogels, zoals de Slangenarend en soms een Steenarend.

Mallos de Riglos
Mallos de Riglos
Vale Gier
Vale Gier
Aasgier
Aasgier

Je kunt vanaf de camping via een hangbrug voor voetgangers de snelstromende rivier de Gállego oversteken en over een soms steil voetpad in een uurtje naar Riglos wandelen. Vanaf de brug zag ik een Draaihals zitten in het struikgewas langs de oever van de rivier. Wat verderop kom je vrijwel zeker Europese Bijeneters tegen (wel pas in mei) en nog meer mediterraan spul, zoals deze Kleine Zwartkop.

Kleine Zwartkop
Kleine Zwartkop

Op weg naar de Ebro-delta - zie het volgende deel van dit verslag - liep kort na mijn vertrek de versnelling van mijn VW-busje vast. De reparatie was bescheiden (een kogelgewrichtje vervangen à 100 euro), maar het oponthoud lang: een week stond de auto in de garage. Die week bracht ik door in Madrid, een ongeplande maar boeiende uitstap. Ik kon nu voor het eerst van mijn leven, alsof ik op een stedentrip was, alle prachtige (kunst)musea en andere sights van de stad bezoeken.

Met gerepareerde auto reed ik naar de camping bij het mooie maar ietwat toeristische plaatsje Alquezar. Alquezar ligt boven een iepe kloof en er zijn tal van wandelmogelijkheden. En.... het is ook een mooi vogelgebied.

Op weg naar de Ebro-delta bezocht ik een natuurgebied ten zuid-oosten van LLeida, dat nogal lastig te bereiken is en daarom wellicht nog vrij ongerept aandoet. Dat is goed voor de vogelstand. Ik zal de naam en precieze ligging ervan hier niet verklappen. Ik zag hier bij vroegere bezoeken nogal wat Zuidelijke Klapeksters, een soort die het ook in Spanje steeds moeilijker heeft. Dit jaar helaas geen enkele Klapekster. Wel een prachtige Zwarte Tapuit. En als verrassing deze keer: op de bovengrondse elektriciteitskabel, om de 50 a 100 meter, de steeds meer bedreigde Zomertortel. Wel een stuk of 12 op een rij.

Zomertortel
Zomertortel

> naar boven

>vorig weblog   >volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2022