Rietblog

vogels kijken, wandelen en reizen

februari 2022

>vorig weblog   >volgend weblog

Gambia

februari 2022

Vogels in Gambia

In januari / februari 2022 nam ik deel aan een vogelreis in Gambia. Er zijn in Gambia veel vogels te zien voor zo'n klein landje: ongeveer 680 soorten zijn er waargenomen. Het is de dichtstbijzijnde plek om veel soorten van Afrika ten zuiden van de Sahara te zien. Ook veel vogels die broeden in Europa zie je hier in de winter.

In dit blog laat ik foto's van een zestal opvallende Afrikaanse soorten zien.

Green Turaco
Green Turaco

Deze Groene Turaco fotografeerde ik bij een door Gambiaanse vogelgidsen aangelegde vogeldrinkplaats. Het was een "adem-in-momentje" toen deze prachtige vogel plotseling op 10 meter voor onze neus zat. De vogel liet zich vele minuten lang zien. In Gambia komt ook de Violet Turaco voor. Die zagen we ook enkele keren, op veel grotere afstand door de boomtoppen flitsen

Abyssinian Roller
Abyssinian-Roller

De Abyssian Roller (Scharrelaar) is een vrij veel voorkomende vogel met prachtige kleuren. Hij zit vaak goed zichtbaar op een boomtak, loerend naar prooien als grote insecten en kleine reptielen.

Senegal Parrot
Senegal-Parrot

Papegaaien zijn altijd aansprekende vogels. Vanwege hun kleuren en hun gedrag. Deze Senegal Parrot liet zich even goed bekijken.

Bearded Barbet
Bearded-Barbet

De Bearded Barbet zagen we maar één keer van zo dichtbij en langdurig. Er zaten verschillende exemplaren in de kale takken van een klein boompje. Zulke beharing rond de snavel zie je zelden bij andere soorten.

Purple Glossy Starling
Purple Glossy Starling

Er komen verschillende glansspreeuwen (Glossy Starling) in Gambia voor. Hun iriserende kleuren maken dat ze er afhankelijk van de lichtinval verschillend uit kunnen zien, vooral de kleuren, groen, blauw en violet wisselen elkaar af.

Je ziet ze af en toe in groepen over de (verlaten) akkertjes schuimen. In een van onze onderkomens verbleven verschillende soorten glansspreeuwen op de grasveldjes en bij de vijvertjes en waterpotten tussen de bungalows. Ze waren gewend aan mensen en lieten zich dus goed fotograferen.

Pied Kingfisher
Pied-Kingfisher

De Bonte IJsvogel, Pied Kingfisher, komt ook buiten Afrika voor. De Bonte IJsvogel is niet schuw. Al fouragerend is hij goed zichtbaar, omdat hij dan vaak enige tijd - biddend - stil staat in de lucht, voordat hij naar zijn prooi in het water duikt.

> naar boven

>vorig weblog   >volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2022