Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblogarchief
juni 2020

Baardmannetjes onder andere

Nogmaals de rietvelden aan de noordkant van de Zevenuizerplas

Het prachtige weer maakte het aanlokkelijk om begin juni weer een vroeg bezoek (vanaf 6 uur) te brengen aan dit gebied. Het is er dan nog erg rustig, het licht is mooi, veel vogels zijn actief. De lage zon maakt het fotograferen wel wat lastiger. Twee dagen eerder was ik er op pinksterzondag, middden in de drukte, om een fietsrondje te maken. Zonder fototoestel. Toch reed ik even langs de rietkanten op de fiets. En natuurlijk zag ik juist toen eindelijk de baardmannetjes waarvan ik enkele weken geleden al van vogelaars gehoord had dat die hier zaten.

Daarom keerde ik twee dagen later weer terug met camera, want ik wilde graag baardmannetjes fotograferen. Het zijn zulke prachtig gekleurde vogeltjes. Die diepwarme tinten geel-bruin, die zo goed bij het riet passen. Tegelijkertijd zijn ze lastig te fotograferen, omdat ze erg beweeglijk en watervlug zijn. Tussen rietstengels zitten ze en dan is het lastig scherpstellen. Ze zitten vaak erg laag, maar soms klimmen ze omhoog. Ik denk op jacht naar kleine insecten.

D5RR3532 (57K)
Baardmannetje m juveniel

Volhouden loont. Ik zag er drie.Op de drie foto's gaat het steeds om hetzelfde mannetje in juveniel kleed. Hij heeft dus nog niet zo lang geleden het nest verlaten.

D5RR3533 (60K)
Baardmannetje
D5RR3544 (64K)
Baardmannetje

Nog twee typische rietvogels, de rietgors en de blauwborst. Ze vliegen af en toe ook wel naar een struik of boom om te fourageren.

D5RR3495 (76K)
Rietgors m
D5RR3496 (68K)
Blauwborst m

Het vogelkoor was weer grotendeels hetzelfde als vorige keren. Geen snor. Wel het koekoekenpaar. Ook de Cetti's zangers, die kon ik zelfs heel even zien. En horen des te meer. Ook gewonere zaken zijn mooi, zoals deze hommel op een wilde roos, vlakbij de struik van een Cetti's zanger.

D5RR3560 (60K)
Hommel

In een eenzaam boompje langs een pad door het riet schetterde zeer luid een winterkoning. Ook deze hield zich goed verstopt. Een scherpe foto lukte niet.

Dat was anders bij deze merelman met prachtige oranje-gele snavel en oogring, die minutenlang op het pad stond. Een doodgewone stadsvogel? Deze is dan toch een buitenvogel, een rietvogel zelfs. Lees maar eens: De merel, van Hay Wijnhoven (2017) uit de prachtige serie vogelmonografieën van uitgeverij Atlas Contact. Dan wordt deze vogel steeds interessanter. De felle oranje-gele kleur van snavel en oogring van dit mannetje, is aanlokkelijk voor de vrouwtjes. Deze kleur duidt op een goed ontwikkeld immuunsysteem, dus ook evolutionair gezien een goede partner.

D5RR3554 (109K)
Merel m
D5RR3568 (32K)
Blauwe reiger op de uitkijk
D5RR3574 (101K)
Krooneend, m

Deze krooneend vond het niet erg leuk om gefotografeerd te worden. Toen hij in de gaten kreeg waarmee ik bezig was verwijderde hij zich steeds verder. Pas toen ik deze foto nader bekeek zag ik dat hij met zijn poot probeert een lange neus naar mij te trekken. Maar bij een eend lukt dat niet.

D5RR3579 (115K)
Torenvalk, f

Pal naast een weg staat deze kast met torenvalkennest met broedend vrouwtje.

De jonge slechtvalk is nu alle donsveren kwijt en geheel in juveniel kleed gestoken. De grondkleur is wat bruinachtig. Bij de volwassen slechtvalk is die witter. Eerder had het jong uitgebreid een duif zitten plukken. Een deel van een vleugel is nog zichtbaar. De veertjes dwarrelden rond. Een oudervogel zat hogerop op de mast - trots? - rond te kijken.

D5RR3589 (87K)
Slechtvalk, juveniel

> naar boven

>vorige weblog

>volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2020