Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblogarchief
oktober 2020

Drenthe

Voormalige vloeivelden nabij Hooghalen

Een familieherfstvakantie in een huisje in Drenthe: coronatijd; halverwege de vakantie werden o.a. de restaurants en de musea gesloten. We konden nog net mijn verjaardag met een dineetje vieren en het Drents museum in Assen bezoeken.

De plek bood mij de gelegenheid de nabijgelegen voormalige vloeivelden van Diependal in het Hijkerveld bij Hooghalen te bezoeken. Deze wateren trokken van oudsher enkele speciale vogels waaronder broedende roodhalsfuten, (vrijwel) de enige plek waar deze vogels in Nederland broeden. Voor meer moet je naar Scandinavië reizen. Uiteraard waren die Roodhalsfuten er nu niet.

De schuilhut die langs een lange tunnel bereikt kan worden, staat in het midden van de plassen die door dijkjes gescheiden zijn van elkaar. Hier zag ik de eerste wilde zwanen van deze winter, herkenbaar aan hun geelzwarte snavels.

D5RR4851 (120K)
Wilde Zwanen

Tijden lang keek ik naar deze prachtige Buizerd op een kale boom vlakbij de schuilhut. Hij hield de omgeving nauwlettend in de gaten, verplaatste zich een keer naar een andere kale boom. Het leek alsof hij af en toe - van verveling? - bijna wegsukkelde.

D5RR4893 (103K)
Buizerd

En wat verderop trof ik in een aangrenzende grote plas, alweer in een kale boom, een Visarend.

D5RR4936 (43K)
Visarend

Havenhoofden Scheveningen

Een ijseend zwom een aantal dagen rond bij het zuiderhavenhoofd. Niet eerder hier een ijseend gezien. Foto gemaakt met een oude compact camera.

IMG_6075 (71K)
IJseend (m) bij het zuiderhavenhoofd van Scheveningen

Achter een binnenlopende vissersboot ontwaarde ik in de massa volgende meeuwen enkele drieteenmeeuwen.

IMG_6080 (57K)
Visser loopt binnen

> naar boven

>vorig weblog sept (2) 2020

>volgend weblog nov 2020

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2020