Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblogarchief
januari (1) 2020

Januari, start van het vogeljaar 2020

Brouwersdam

In de winter is de Bouwersdam en omgeving altijd een dankbare plek om vogels te gaan kijken. Op weg er naar toe ging ik eerst kijken naar de Grote trap die op Voorne-Putten was gesignaleerd. Ik ken de Grote trap uit Spanje en Portugal, waar ik ze vaak heb gezien. Je moet wel weten waar je moet wezen om ze vinden. En lang niet altijd heb je succes. Vaak zitten ze ver weg, verborgen achter terreinplooien. Ze houden niet van mensen.

De Grote trap van Voorne-Putten bleek makkelijk te vinden. Het is een vrouwtje. Opvallend is een lange flexible draad die uit haar verenkleed steekt, op de foto te zien. Het is een gezenderd exemplaar, naar verluid afkomstig uit een geherintoduceerde populatie in Duitsland. Geheel "natuurlijk" aanwezig is deze vogel dus niet. Toch bijzonder dat zo'n vogel hier belandt, eten kan vinden en hier nog wekenlang verbleef. Grote trappen waren vroeger nog talrijk in Midden- en Ooost-Europa. Soms kwamen er invasies vanuit deze populaties in Nederland voor. Maar dan hebben we het over de negentiende eeuw.

Grote trap (93K)
Grote trap

In de winter zijn er vaak enkele ijseenden voor de Brouwersdam te vinden. Om ze te vinden moet je het stuk zee ten noorden van de spuisluis afspeuren. Met wat geluk zwemmen er daar een paar redelijk dichtbij de kust. In het zomerhalfjaar verblijven deze eenden op de Oostzee. Aan de grijze kleur op de rug van het exemplaar op de foto te zien is het een eerstewinter mannetje. Vrouwtjes hebben in geen enkel stadium grijs op de rug. Het mannetje ruit naar het volwassen kleed. De voor het mannetje kenmerkende lang staartpunt ontbreekt nog.

IJseend
IJseend
Rotgans (156K)
Rotgans

Vrijwel altijd tref je wel een paar Rotganzen aan die bij laag water voedsel langs de stenen glooiing van de dam zoeken.

Leuk maar lastiger zijn de verschillende fuutsoorten die er te zien zijn. Ze lijken erg op elkaar. Altijd weer even goed nadenken hoe ze er in winterkleed uitzien. De Geoorde fuut is in broedkleed een bruin zwart fuutje met een mooie gouden veertjes in de oorstreek. Die zie je dan op zoetwater in het binnenland. In de winter is het vogeltje geheel zwart-wit en vind je hem onder meer hier in zout water.

Geoorde fuut (63K)
Geoorde fuut

De Geoorde fuut heeft een hoog voorhoofd en zwart op de wang. De Kuifduiker, die ongeveer hetzelfde formaat heeft en in de winter ook getooid is met een zwart-wit kleed, heeft een plat voorhoofd en een spierwitte wang. Wij zien hem alleen in winterkleed in Nederland. De rest van het jaar is hij te vinden in Noord-Scandinavië.

Kuifduiker (63K)
Kuifduiker

Drieteenstrandlopers zijn er bijna het hele jaar door. Ze hollen vrijwel altijd ijverig pikkend voor de golven uit die op het strand breken. Hier een Drieteen strandloper op het slik dat zich aan op de voet van de Brouwersdam heeft verzameld. Ze broeden hoog in het Noorden van Groenland 0.a. Het leven de Strandloper (en van diens onderzoekers) wordt boeiend beschreven door Koos Dijksterhuis in: Een Groenlander in Afrika. De wonderbaarlijke reis van de drieteenstrandloper.

Drieteenstrandloper en Zilvermeeuw (150K)
Drieteenstrandloper en Zilvermeeuw

Zilvermeeuwen zijn gewiekste vogels. Op sommige plekken, zoals bijvoorbeeld op het fietspad over een hoge brug in het Rijnmondgebied, tref je heel veel kapotte schelpen van (zoetwater)mosselen aan. Zilvermeeuwen weten hoe je die lastige schelpen open kunt krijgen. Ze vliegen ermee een tiental meters omhoog boven een steenachtige ondergrond en laten de schelp stuk vallen. Razendsnel duiken ze er dan naar toe, voordat een andere meeuw erbij is. Profiteurs zijn bijna altijd in de buurt.

Openen van schelpdieren
Het openen van schelpdieren
Zilvermeeuw (60K)
Zilvermeeuw

Een paar bijzondere vogels in het achterland van Den Haag.

Van een man bij de Grote trap hoorde ik over een paar buidelmezen ergens in de buurt van Pijnacker. Vrij zeldzaam hier. Nog zelden heb ik in Nederland buidelmezen goed kunnen zien. Een keer aan de Friese kust een glimp. Op een zaterdagmorgen zocht ik de plek op. Er was een oploopje van een stuk of dertig vogelaars met telelenzen. Dus het was niet moeilijk de buidelmezen te vinden. Er waren er 3 of 4 - dat herinner ik me niet meer precies - die uitermate druk bezig waren met het wegpikken van pluizige zaden uit de "sigaren" van de lisdodden. Was het eten of nestmateriaal?

Buidelmees (55K)
Buidelmees

Dan ook maar even kijken naar de Kokarde zaagbek die in diezelfde buurt al weken wordt gesignaleerd. Een Amerikaanse soort, die hier waarschijnlijk niet naar toe is komen vliegen. Wellicht ontsnapt uit een collectie. Al had men geen ringen gezien. Verzamelaars moeten hun vogels ringen. Wellicht is ergens na te gaan of deze vogel erkend is als een echte wilde soort. In ieder geval een prachtige vogel met een spectaculaire koptekening (Kokarde!).

Kokarde zaagbek (89K)
Kokarde zaagbek

> naar boven

> vorige weblog

> volgende weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2020