Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblogarchief
augustus 2020

Zomer

Opnieuw naar het Lauwersmeer en omgeving

Vakantiemogelijkheden buiten Nederland waren beperkt in dit coronajaar. Tijdens het kampeerhoogseizoen in Nederland is het voor mij ook niet zo aantrekkelijk om op een bomvolle campimg te verblijven. Veel Nattuurcampings bleken in de zomermaanden al volgeboekt. Gelukkig kon ik in de tweede helft van augustus toch weer op natuurkampeerterrein de Pomp bij het Lauwersmeer terecht en het was mooi weer. Het was wel veel drukker dan gebruikelijk.

Op heen en terugweg ging ik bij de Ooostvaardersplassen langs. Vanuit een kijkhut is hier veel te zien. In de kijkhut was het "gezellig" druk. Anderhalvemeter was hier niet aan de orde. Onderstaande Oeverloper fotografeerde ik daar. Een Grauwe Franjepoot zat er ook nog, maar ver weg. Er was veel te zien op het gebied van watervogels en ook roofvogels. Enkele Zeearenden, een Havik vrij dichtbij.

_DRR0088 (93K)
Oostvaardersplassen, Oeverloper

Hieronder wat foto's van waarnemingen bij het Lauwersmeer. Het is er eind augustus minder spectaculair dan in het voorjaar, Veel wetlands staan vrijwel droog, zodat de steltlopers nu vrij schaars en/of ver weg zijn. Geen Wielewalen en Grauwe Klauwieren. Oeverzwaluwen zijn verdwenen. Maar toch de moeite waard. Het weer was prima. Vrijwel iedere dag fietste ik een hele ronde om het Lauwersmeer met veel tussenstops.

D5RR4094 (58K)
Paardenbijter, nog niet geheel uitgekleurd
D5RR4130 (75K)
Kluten rond eenzame grutto
D5RR4166 (119K)
Watersnippen in een stortbui
D5RR4172 (28K)
Langs de oever in de regen

Het wad

Ook op de fiets ging ik deze keer naar de buitendijkse kwelders genaamd Paesener Lannen bij Moddergat en verkende er de wandelroutes door de kwelders. Later op de terugweg naar huis met de volkswagencamper ging ik bij stormachtig weer naar "De Zwarte Haan" aan de noordkust van Friesland. Ik zag daar een groep bestaande uit enkele Europese Flamingo's en Chileense Flamingo's fourageren, ver weg aan de rand van het opkomende water.

D5RR4212 (92K)
Jonge Spreeuw vindt voedsel langs het wad
_DRR0232 (122K)
Zwater Haan, Krombekstrandlopers in de modder langs een geul naar het wad
D5RR4257 (82K)
Steenlopers op schelpenbank op het wad

> naar boven

>vorig weblog juli 2020

>volgend weblog sept (1) 2020

>

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2020