Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels

Peellandpad

voeten

Inleiding

Peellandpad, een nieuwe wandeling: naar het zuiden

Afgelopen april 2007 had ik uiteindelijk mijn "rondje Zuiderzee" afgemaakt. Ik had daarom behoefte aan een nieuw wandelproject. Een wandeltocht naar het uiterste zuiden van Nederland, Maatsricht, trok me aan. Ik had nog nooit een meerdaagse wandeling gemaakt in dei zuidhoek van ons land gemaakt. En misschien zou ik van daaruit vervolgens aan een stille droom kunnen beginnen, de beroemde E5!

Keuze van de route

Het was niet zo aantrekkelijk bij huis (Den Haag) te beginnen, want dan zou ik eerst over reeds vaak belopen routes moeten gaan. De echte wandelaar wil graag iets nieuws achter de horizon vinden. Ik had in ieder geval behoefte aan iets nieuws. Zo waren de criteria voor mijn keuze: daar beginnen waar nog onbekend wandelland ligt en een route waarvan de etappeplaatsen op één dag van huis uit met het openbaar vervoer te bereiken zijn, ook op zondag.

Een goede route zou het Grenslandpad kunnen zijn dat in Bergen op Zoom begint. Dit pad langs de grens met onze zuiderburen is mooi en stil. Aansluitend kan in Thorn het Pelgrimspad gekozen worden dat naar het uiterste zuiden van het land leidt. Het Grenslandpad bleek echter bij nader onderzoek naar de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de overnachtingsmogelijkheden logistiek een vrij lastige klus te zijn.

Door de Peel

Daarom viel mijn keuze tenslotte op de combinatie Peellandpad en het laatste zuidelijke deel van het Pieterpad. Het Peellandpad voert je in 8 of 9 rustige dagetappes van Den Bosch naar Roermond. De Peel heeft een wat geheimzinnige aantrekkingskracht. Hier waren ooit uitgestrekte veenmoerassen, waar mensen in verdwaalden. Wat zou daarvan nog te merken zijn? Het Peelllandpad is vrij onbekend en daardoor wellicht weinig belopen. Deze veronderstelling bleek uit te komen. Aangekomen in Roermond is voor het vervolg het Pieterpad de logische keuze. Vanaf hier is Maastricht in vier etappes gemakkelijk bereikbaar.

→ naar boven

→ volgende etappe

Langgevelboerderij te Oosterens Langgevelboerderij te Oosterens

pl_DSC01813 (26K)

Peellandschap

Figuur1 (77K) De route