Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblog archief juni 2021

Juni

>vorig weblog

>volgend weblog

Biesbosch

Ik keerde terug van een paar dagen kamperen bij Geijsteren aan de Maas op de grens van Brabant en Limburg (mooi weer, gefietst en gewandeld, geen vogelfoto's gemaakt). Door om te rijden via de Biesbosch, kon ik daar nog net een Ralreiger zien en fotograferen. Het was de tweede keer dat ik een Ralreiger in Nederland zag. De Ralreiger was ooit een broedvogel in Nederland. Dan moeten we wel naar de eerste helft van 19e eeuw teruggaan. Toen werden de laaste Ralreigers geschoten voor de veren! Nu komt er af en toe een dwalend exemplaar in Nederland langs.

RRR63257 (156K)
Ralreiger, Biesbosch

Diependal

Op weg naar het Drents-Friese Wold voor een kort kampeerverblijf, bezocht ik Diependal. Dit is een heide- en plassengebied tussen Hooghalen en Smilde, bij het gehucht Oranje.

Hier zijn nog de restanten van de vloeivelden van de voormalige aardappelmeelindustrie te vinden Vanoudsher passeerden allerlei vogels deze voedselrijke wateren. Er is nu een kijkhut midden tussen de oude vloeivelden, bereikbaar via een onderaardse gang. Het is een van de weinige plekken waar de Roodhalsfuut broedt in Nederland. Ik zag twee volwassen vogels, inderdaad met rode hals.

RRR63275 (50K)
Roodhalsfuut, Diependal, Drente
RRR63284 (123K)

Oktober vorig jaar zag ik hier twee Wilde Zwanen - gele snavel met zwarte punt (en een visarend). Nu zag ik ook een Wilde Zwaan, vreemd midden in de zomer; een wintergast die niet is vertrokken!

Wilde Zwaan, Diependal, Drente
RRR63287 (81K)
Lepelaars, Diependal, Drente
RRR63298 (146K)
Kleine Plevier tracht zich onzichtbaar te maken, Diependal, Drente

Op weg naar de kijkhut liep ik tussen de akkers. Op een modderige strook langs de weg bevonden zich enkele Kleine Plevieren. Een Pleviertje nam verschillende opvallende houdigen aan om niet op te vallen. Op de foto toont hij met afhangende vleugels zijn gatje, als een Engelse voetbalfan, maar die doet het om op te vallen.

Drents-Friese Wold

Ik bezocht voor het eerst het Drents-Friese Wold. Ik was onder de indruk van de uitgestrekte bossen, heides en zelfs zandverstuivingen hier. Prachtig was het Aekingerzand.

Ik heb geprobeerd om Nachtzwaluwen te horen / zien. Deze verblijven liefst op (half)open terrein met wat naaldhout. Nachtzwaluwen laten pas van zich horen als de nacht invalt. Omdat de zon om plusminus 10 uur onderging, betekende dit voor mij een late en flinke fietstocht in de invallende duisternis over onverlichte fietspaden. Het mocht niet baten, ik hoorde niet het kenmerkende geluid van de Nachtzwaluw. Wel zag ik hoe rond het ondergaan van de zon verschillende vogels nog of weer erg actief zijn. Met name boompiepers lieten zich zien en horen.

Op een wandeling plotseling oog in oog met een Gekraagde Roodstaart.

RRR63304 (67K)
Gekraagde Roodstaart (m), Drents-Friese Wold

> naar boven

>vorig weblog

>volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2021