Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblogarchief
augustus 2016

Voorjaarsvogels 1 mei 2016 Groene Jonker

Door al mijn verre reizen loop ik nog wat achter met mijn voorjaarsfoto's. Hier volgen enkele foto's die ik op 1 mei nam.

Op de eerste mei ging ik 's-ochtends vroeg naar de Groener Jonker, waar ik even na 7 uur aan kwam. Ondanks of dankzij het vroege uur liepen er al wat vogelliefhebbers rond. Het weer was wel goed maar de wind was al vrij bol. Hierdoor bleven de blauwborsten laag in het riet. Ik zag er maar eentje redelijk goed. Rietzangers waren er des te meer. De mannetjes zitten graag hoog in een rietstengel om met hun fraaie zang hun territorium af te bakenen. Als ze naar hun zin wat te laag in een stengel landen klimmen ze nog wat omhoog.

260A8348a (23K)
rietzanger

Het is voorjaar. Veel vogels hebben begin mei al jongen. Dat geldt zeker voor grauwe ganzen. Deze moeder de gans had er (nog) vier. Op deze eerste meidag zag ik mijn eerste gierzwaluwen. De eersten waren natuurlijk al wat langer in het land, maar pas begin mei zijn ze er ineens in grote aantallen.

260A8436a (78K)
Grauwe gans met pullen

Mei is voor veelvogels de broedmaand. Veel vogels krijgen extra felle kleuren tegen deze tijd. Het paren gaat zo kennelijk prettiger. In de broedtijdkrijgt de blauwe reiger een felgele snavel. Is de broedtijd voorbij dan neemt de snavel weer een grijsachtige kleur aan.

260A8441a (26K)
Blauwe reiger

De koekoek is er in mei ook weer bij. Voor de koekoek geen broedkleed. Maar wel een gespannen jacht naar nesten van rietvogels. Net als vorig jaar zag ik vroeg in de morgen op een paal met rode kop zitten. Vandaar dook hij / zij af en toe in het riet op zoek naar een nest. Het lijkt er op dat zo'n koekoek op een vaste plek terugkomt om een ei te leggen. Op de foto heeft de koekoek een paal zonder rode kop uitgekozen

260A8390a (73K)
koekoek

Ter aflsuiting de altijd fel en bont gekleurde putter.

260A8464a (58K)
Putter

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.