Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels

Peellandpad

voeten

Door Hoogvenen

etappe 5

Van Crayenhut naar Heitrak

Zondag 7 oktober 2007. Al weer een prachtige najaarsdag met veel zon en temperaturen oplopend naar 17 graden.

Na de aanloop langs het monument voor de schuilkerk, waar we aan het eind van de vorige etappe al even keken gaan we rechtsaf om vijf kilometer langs het vrijwel rechte Defensie- of Peelkanaal te lopen. Dit was een onderdeel van de Peelstelling die de Duitsers uit het westen van Nederland moest houden. De Duitsers trokken er gewoon omheen.

Al is het recht en lang, het is toch heerlijk wandelen. Het licht is prachtig, de lucht fris. Het - heldere - water stroomt en doet beseffen dat we nog steeds het hoogste deel van de spons die de Peel is, hebben bereikt. De oevers zijn grotendeels bebost en om de 500 meter staat er een kazemat, winteronderkomen voor vleermuizen. Het lopen vereist wel aandacht omdat de oever af en toe erg nat en zacht is. Grote banden hebben hier diepe kuilen vol water achtergelaten, terwijl de sporen van een paar crossmotoren die er ook doorheen lopen zorgen voor passages die bijna niet met droge voeten te doen zijn.

Halverwege een vissende vader met zoontje op de enige brug en weg die ons pad kruist. Uiteindelijk ook twee grote gele kwikstaarten en een ijsvogel. Een boer fietst aan de overkant over zijn land, komt dichterbij, stapt af en controleert een drassige uithoek van zijn veld. Onduidelijk is wat dit uitstapje hem aan nieuwe informatie moet opleveren.

Dan zijn we al dichtbij het einde van deze kanaalwandeling. Bij een kleine stuw zien we weer verharde wegen en kruisen we een spoorwegovergang. Daar staat de veroorzaker van de diepe bandensporen in de zon te rusten. Langs alweer een drassig stukje langs een watertje komen we bij Griendtsveen aan. Dit plaatsje is opgericht door de familie van der Griendt die hier een groot stuk hoogveen in eigendom had.

Op deze zondag vindt hier sinds 10 jaar het Bokkenollen plaats. Dit blijkt een door Bavaria gesponsorde festiviteit met wedstrijdelement te zijn. De wedstrijd houdt in dat de deelnemers zo snel mogelijk een van veel waterige hindernissen voorzien parcours moeten afleggen met een dienblad met vier glaasjes bier. Voor de uitslag telt behalve de tijd, ook de hoeveelheid bier die bij de finish nog in de glazen zit. Zondag twaalf uur begint de kinderwedstrijd waarbij het bier heel correct is vervangen door limonade. Het is een gezellige drukte bij de finish en het terras van het voormalige schaftlokaal, nu uitspanning de Morgenstond zit vol. De aftrap van de eerste kinderwedstrijd moet nog even uitgesteld worden omdat een vervaarlijke dame die een proefafdaling op de waterglijbaan maakt nogal ongelukkig op haar rug terecht is gekomen. Het geroep om de EHBO is niet van de lucht. Uiteindelijk blijkt het mee te vallen en kunnen de kindertjes bekijken of ze meer geluk hebben.

We komen nu door een landschap dat nog veel weg heeft van de oorspronkelijke Peel. Ook hier is veen afgegraven, maar er zijn nog resten over en van wat onder het veen uitkwam zijn geen akkers gemaakt. Het zijn het Griendtsveen en de Mariapeel. De beheerder heeft de waterstand verhoogt. Waar vroeger bos was is nu water, dode berken staan daar middenin. Er zijn wijde open vlaktes en vennen In de verte enkele zilverreigers en een groep grauwe ganzen, een dodaars en wat eenden. Van de vogeltrek is in deze plassen nog weinig te merken.

We steken een weg over en gaan de Deurnse Peel in. Deze heeft een heel ander karakter dan de Mariapeel. Het is voornamelijk bos. We zien massa's lieveheersbeestjes. Dan gaan we weer over asfalt, langs een minicamping naar een grotere weg in de buurt van Helenaveen. Dit is een weg van dertien in een dozijn voor dit gebied. De enige afleiding bestaat uit het knappen van de eikeltjes onder onze schoenen. Ongelooflijk zoveel eikels als er gevallen zijn. Ook langs deze weg kunnen we vastsellen dat de Brabanders een opvallende liefde voor old-timers hebben. Hebben daarom veel nieuwe huizen daarom garages met dubbele deuren? Helaas moeten we deze weg over het fietspad nog drie en een halve kilometer volgen tot we bij een bushalte komen. Dat is te lang. Hier zou het Nivon dat de LAW's uitzet naar een andere variant moeten zoeken.

→ naar boven

→ naar etappe 6

Drassige wegen

En graskades

We bereiken een kleine stuw

De veroorzaker van de diepe sporen

Griendtsveners wachten de start van Bokkenollen af op het terras

Uitgevallen deelnemer

Huis van familie van de Griendt

Behendigheid is hier vereist om geen natte voeten te krijgen

Griendtsveen

Ven in de Mariapeel

Dood hout

Weer paddestoelen: een reus

Een kleine heksenkring

→ naar boven