Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels

Cuba 2011 Fotoverslag

Vogels Cuba

Handel

Er zijn veel manieren waarop waren te koop worden aangeboden. Cuba kent supermarktem (mercadores) die in onze ogen nogal schaars van artikelen voorzien zijn. Er zijn "warenhuizen", een mix van Zeeman, Hema, Blokker met wat minder keus. Er zijn winkels waar je nuttige dingen kunt kopen, als gieters, touw, emmers, fietsen.

Er zijn winkeltjes die speciaal gericht zijn op toeristen. Allereerst de staatswinkeltjes die redelijk gesorteerd zijn. Maar waar veel toeristen komen, tiert het eigen ondernemerschap. Een voorbeeld hiervan is de schilderijenwinkel hiernaast in Trinidad. Er waren er zo nog zeker dertig.

Bijzonder voor ons en van levensbelang voor de Cubaan zijn de peso-winkeltjes (foto's eerste rij), waar het gerantsoeneerde voedsel tegen bonnen en uitzonderlijk lage prijzen te koop is. Met het lage gemiddelde inkomen zijn veel Cubanen op deze winkels aangewezen. Op het bord staan prijzen en hoeveelheden die men kan inslaan. De aanvoer is niet altijd optimaal. Steeds meer zijn er marktjes waar boeren producten van hun land verkopen.

De jonge dame op de foto staat in de open deur van het archief van het Museo Romantico in Trinidad. Ze wilde graag dat wij binnen kwamen.

Stoelen

Een volwaardig Cubaans huis heeft een overdekt voorportaal, waarop enkele schommelstoelen staan. Je ziet steeds meer plastic stoelen, maar het eerlijke door de lokale timmerman of smid gemaakt exemplaar is er ook veel te zien.

Alleen na het middageten en in de avond wordt er op deze stoelen gezeten. Op andere tijden is zo'n zetel altijd nog goed voor een hond. In de voorkamer, achter het voorportaal en vaak vanaf de straat zichtbaar omdat de deur open staat, bevinden zich bij de iets welgestelderen prachtige hardhouten stoelen, tafels en kasten die glimmmen van trots. Het stel op de foto links onder stond in het cultuurhuis in Trinidad.

Handel

IMG_0449 (47K) IMG_0448 (50K) Pesowinkel in Trinidad en Bord met rantsoenen en prijzen

IMG_0206 (54K) IMG_0451 (49K) Boekenmarkt in oud Havana

IMG_0485 (34K) IMG_0341 (46K)
Archief van Museo Romantico in Trinidad

Stoelen

IMG_0345 (37K) IMG_0444 (39K)

IMG_0454 (51K) IMG_0638 (45K)

→ naar boven

→ volgende pagina: Cuba vogels