Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblogarchief
juli 2016

Indonesië (2)

Vogelen tijdens toeristische rondreis (2)

In maart/april reisde ik 30 dagen met een toeristische rondreis door de noordelijke helft van Sumatra, Midden- en Oost-Java en Bali. Dit tweede deel gaat over vogelen op Midden- en Oost-Java.

Midden- en Oost-Java

Java is het dichtsbevolkte eiland van de Indonesische archipel. Per vierkante kilometer wonen er veel meer mensen dan in Nederland. Dat was goed te merken aan de drukte, de grootte van de plaatsen en het vrijwel ontbreken van ongerepte natuur. Er wel nationale parken en reservaten op Java, vooral in het uiterste westen en oosten van het eiland en in enkele berggebieden.

Merapi

Een van de kleinere natuurparken bevindt zich op de hellingen van de Merapi vulkaan, die ongeveer 40 kiometer van de miljoenenstad Jogjakarta ligt en van daaruit bij helder weer goed te zien is. Het is een zeer actieve vulkaan, die nog recent( 2010, 20006) verwoestend uitbarstte met dodelijke slachtoffers en ontruimde dorpen tot gevolg. De omgeving, inclusief de beroemde Burubudur, werd meermaals met een dikke laag as bedekt.

Met een Indonesische vogelgids vertrokken wij zeer vroeg in de morgen uit ons hotel in Jogjakarta om een halve dag te gaan vogelen op de helling van deze vulkaan.

Het bleek een vruchtbare uitstap te zijn. In totaal zagen we 36 soorten en hoorden we er 15. Ik moet bekennen dat de aantallen bij mij wat lager waren, o.a. vanwege mijn slechte gehoor, nog verergerd doordaat mijn gehoorapparaat niet goed functionneerde.

260A6350 (109K)
Red-breasted Parakeet, Merapi, Jokjakarta

Eerst reden we naar een ravijntje waar de sporen van een eerdere uitbarsting nog goed te zien waren. Een groep mannen - en een enkele vrouw - droeg stenen op het hoofd om het door een aardverschuiving verdwenen pad weer begaanbaar te maken. Wij bleven op een open plek kijken. Daar onder andere de enige Red-breasted Parakeet van deze reis.

260A6374 (26K)
Grosbeak Starling, exoot afkomstig van Sulawesi

In een kale boom zat een groepje drukke, sociale, vogels die we niet konden thuisbrengen. Later bleek het een exoot van Sulawesi te zijn: de Grosbeak Starling. Vervolgens gingen we naar een parkeerterrein om wat rond te kijken voordat het natuurpark open ging. Hoog in de lucht zagen we een Oriental Honey Buzzard, een Black Eagle en een Spotted Kestrel (endemisch voor Java en kleine Sunda). In een flits zo snel dat ik de vogel niet herkende: een Javan Kingfisher.

We reden een stuk naar boven en toen de openingstijd van het park daar was, gingen we het regenwoud in zo tussen 1300 en 1500 meter hoog. En dat betekent dat de waarnemingsmogelijkheden veel lastiger worden. Als eerste een Ashy Drongo. Orange-spotted en Grey-cheeked Bulbul waren minder vaak waargenomen Bulbul-soorten die we zagen. Heel bijzonder, dat vond onze gids zelf ook, was een Javan Tesia, een klein vogeltje dat zich min of meer op ooghoogte naast het pad liet bekijken.

260A6453 (81K)
Javan Wistling Thrush

Een paar keer zagen we de geheel blauwe Javan Whistling Thrush. Zoals Merels lopen ze graag even op een open pad. Op Sumatra hadden we de conspecifieke, maar gedeeltelijk bruine Sunda Whistling-Thrush (f) gezien. Door het weinige licht in het woud, is het nog moeilijk een goede foto te maken.

De prachtig gekleurde duif op de foto hieronder is endemisch voor Sumatra en Java.

260A6477 (62K)
Pink-headed Fruit-Dove

De meeste duivensoorten in Indonesie zijn moeilijk te zien. Ze houden zich schuil in het gebladerte en zitten meestal alleen in primair woud. De Barred Cuckoo-Dove laat zich soms wat makkelijker zien.

260A6484 (60K)
Barred Cuckoo-Dove

Prambanan

Een uurtje rijden van Jogjakarta en min of meer tegenover de Borobodur ligt het hindoeïstische tempelcomplex van Prambanan. Veel minder bekend dan de Borobudur, maar vrijwel even oud en net zo indrukwekkend. Dit complex is een plek om gemakkelijk de schaarse Javan Sparrow te zien. Er leeft en nestelt een groepje van deze opvallende vogels op de reliefs van de tempels. Ook boomzwaluwen zweven boven de hoogste tempeltoppen

260A6581 (93K) 260A6635 (71K)
Javan Sparrow, nestelend op Prambanan Tempel, bij Jogjakarta

Sukamade

Sukamade ligt in het zuidoosten van Java, aan de kust, vrij afgelegen. Het staat voor een vissersdorp, enkele prachtige baaien, een stuk beschermd primair woud en plantages, ooit nog door de Nederlanders aangelegd. Bij toeristische reizen is het vooral bekend doordat je er 's nachts vaak schildpadden eieren kunt zien leggen op een stuk beschermd strand. Wij zagen inderdaad een groene schildpad daartoe een poging doen, maar de drukte schrikte haar kennelijk te veel af: ze keerde onverrichter zake terug in zee.

De aanwezigheid van primair bos betekent dat er nog andere spectaculaire soorten te zien zijn, zoals de Javaanse Langur en Hornbills. Wij zagen verscheidene Pied Hornbills. Op primitieve akkers liep 's ochtends vroeg Green Jubgle Fowl (haan en drie hennen), te fourageren. De enige Pacific Reef-Egret, een vrijwel zwarte reiger, op deze reis stond in de rivier waar we doorheen moesten rijden. Er was geen geld voor het herstel van een enkele jaren geleden ingestorte brug. Boven zee zagen we een White-bellied Fish-Eagle. Sukamade is zeker de moeite waard voor een vogeltrip.

260A7235 (63K)
Pacific Reef-Egret, donkere fase

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.