Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblogarchief
juni 2016

Indonesië (1)

260A6028 (87K)
Green-billed Malkoha, in de buurt van Tobameer, Sumatra

Vogelen tijdens toeristische rondreis

In maart/april reisde ik 30 dagen met een toeristische rondreis door de noordelijke helft van Sumatra, Midden- en Oost-Java en Bali. Een boeiende reis, leerde Indonesië kennen en waarderen. Het was geen vogelreis. Er zat wel natuur in: onder meer bezoeken aan het Gunung Leuser NP op Noord-Sumatra, wellicht het grootste gebied met vrijwel ongeschonden regenwoud dat nog over is op Sumatra. Daar zagen we orang oetans, siamangs en verschillende andere apensoorten.

260A5211 (38K)
Thomas Leafmonkey
260A5404 (64K)
Orang Oetan, vrouw

Met een medereiziger, die ook vogelaar is, heb ik tijdens de reis een aantal vogeluitstappen gemaakt. Het zou ten slotte zonde zijn om in zo'n voor mij nieuw gebied niet ook naar vogels te kijken. Beiden hadden we al eravring met Zuid-Oost-Aziatische vogels in resp. Sri Lanka en Zuid-India. Mijn collega had op twee plekken, Merapi-vulkaan op Midden-Java en Bali Barat NP op Bali, van te voren vogelgidsen gereserveerd. In dit weblog wat indrukken over vogelen, vogelplekken en vogels in Indonesië. Het wordt geen opsommng van alle waarnemingen.

Algemene indrukken

Althans in het deel van Indonesië waar wij doorheen kwamen, waren verrassend weinig vogels te zien, zowel in aantallen als in soorten. Ik bedoel dan gewoon langs en vanaf de weg, op palen en draden, in en boven rijstvelden, in bosjes, op meren en langs stromen. Je ziet - of hoort - zo slechts enkele veel voorkomende soorten, zoals de ringmus! (exoot), de olive-backed sunbird, enkele soorten bulbuls, myna's en duiven, enkele barbets, (gier)zwaluwen en wat reigersoorten.

260A5249a (57K)
Yellow-vented Bulbul: een veel voorkomende vogel

Deze schaarste valt voor een flink deel toe te schrijven aan twee omstandigheden: (1) de uitgebreide monocultures van rijstvelden en plantages waardoor erg natuurlijke biotopen zijn verdwenen en (2) de meedogenloze jacht op vogels ten behoeve van ongediertebestrijding en handel. Kooivogels zijn geliefd, we zagen zeldzame vogels opgesloten in kooitjes. De vogels zijn dus veelal schuw, houden zich verborgen of zijn behoudens bijzondere gebieden, niet langer aanwezig. Daar komt uiteraard bij dat vogels zich in het vele groen goed kunnen verbergen.

260A5870a (55K)
Olived-backed Sunbird (f): heel vaak in bloeiende struiken

Sumatra: Gunung Leuser NP, Tobameer e.o.

In Gunung Leuser maakten we twee "jungle-trackings",, bij Tangkahan (nog een voudig) en bij Bukit Lawang (gericht op vrij massaal (indonenisch) toerisme. De trackings waren gericht op het spotten van orang oetans. Vogels stonden niet op het programma. Zoals bekend is regenwoud geen gemakkelijke habitat voor het waarnemen van vogels. Wat we zagen was vooral aan de randen, langs de rivieren en de half open plekken rond onze verblijven en bij Tangkahan ook in de buurt van de plek waar men olifanten kan wassen. We zagen o.a. Banded Woodpecker, Forktail (spp), Spectacled Spiderhunter, Crested Serpent-Eagle, Great Tit, White-throated Kingfisher, Greater Long-tailed Drongo. De spannende vogels van Gunung Leuser bevinden zich hogerop in de bergen. Voor goed vogelen in Gunung Leuser is een expeditie en een goede vogelgids noodzakelijk.

260A5818a (13K)
Brahmini Kite, alleen op Sumatra gezien

Bij het Tobameer vonden we twee goede plekken. We verbleven in Tuktuk aan het Tobameer. Een paar Brahmini Kites huisden hier in wat hoge bomen. Een paar kilometer ten noorden van Tuktuk, de - bescheiden - toeristische hotspot, was een klein wetland langs het meer. Dat zat vol met kwakken met jongen, kleine zilverreigers, een yellow bittern, purple swamphen, purperreiger, andere watervogels en diverse zangvogels.

260A5789a (24K)
Veel kwakken, wetland Tobameer
260A5799a (41K)
Yellow-bellied Prinia, wetland bij Tobameer

(2) Een 15-tal kilometers ten zuiden van Parapat, aan de overkant van Tuktuk, is het bescheiden Taman Eden NP, een beboste berghelling tussen 1200 en 1600 meter hoog. Gedeeltelijk primair bos. Indonesische jeugd maakte zich hier op voor een kampeerverlijf in de natuur. We zagen onder meer Little Blue Flycatcher en Sunda Thrush. Ook siamang (een gibbonsoort). In de buurt van de ingang van het park, in een min of meer parkachtig stukje, liet een Green-Billed Malkoha zich van alle kanten minuten lang bekijken.

260A6056 (60K)
Green-billed Malkoha, in de buurt van Tobameer, Sumatra

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.