Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblog januari 2016

Pieterpad

Eerder beliep ik het zuidelijke deel van het Pieterpad: 13 etappes tussen Maastricht (Sint-Pietersberg) en Vorden. Die wandeling was verdeeld in vier episodes. In de zomer van 2008 liep ik met Renée in vier etappes van Roermond naar Maastricht. Een prachtig stuk door het glooiende Zuid-Limburgse land. In het najaar liepen Renée en ik in twee etappes van Roermond naar Venlo toen we een keer in een bungalowpark bij Reuver logeerden. Ik herinner mij nog dat we langdurig langs de Duitse grens over een pad langs een bosrand liepen en over het iets lager gelegen Nederland uitkeken. In mei 2009 liep ik met Renée in drie etappes van Venlo naar Vierlingsbeek. In het voorjaar, dus de natuur was prachtige en het traject zeer afwisselend.

Het was ons plan om de Pieterpadwandeling eens voort te zetten. Maar voor Renée bleef dit een niet-gerealiseerde droom. Ik hervatte de wandeling in het najaar van 2015. Vanaf Vierlingsbeek liep ik naar Vorden in vijf etappes. Van veel van die etappes liggen nog foto's en soms aantekeningen klaar om in mijn weblog te verwerken. Nu begin ik aan de noordelijke helft van het veelbelopen Pieterpad.

Etappe 15: van Pieterburen naar Groningen

Op een van de kortste dagen van het jaar vetrek ik om 6 uur van huis om per tram, trein en bus naar Pieterburen te reizen. De trein heeft enige vertraging waardoor ik de aansluiting in Groningen mis en daardoor ook de aansluiting met de bus van Winsum naar Pieterburen. Hierdoor kom ik een uur later dan de bedoeling op het vertrekpunt aan.

Winsum, brug (87K)
Winsum, brug over het Winsumerdiep

Ik maak van de gelegenheid gebruik om vast in Winsum rond te kijken. De buschauffeur vertelt me even later dat Winsum volgens de bewoners geen dorp maar een stadje is. Het verkreeg ooit het muntrecht. Het is in ieder geval een aardig plaatsje. Zelfs in dit ongure jaargetijde zien de kerken, de twee molens, de brug, de terpen en de winkelstraatjes er knus uit. Een ouderwetse schoolplaat van een dorpje, pardon stadje, op het platteland.

Winsum, NH Kerk (113K)
Winsum, Hervormde kerk met buitentrap

Met een kleine bus waarin nog vier wandelaars aansluiten, reis ik naar Pieterburen, met grote slingers door het Noord-Groningse land. De buschauffeur wijst ons op de kerk waar de vader van Freek de Jonge ooit stond en op het oudste kerkje van Groningen. In Pieterburen start dan voor mij de tweede helft van het Pieterpad. Mijn medewandelaars gaan eerst naar een café, zij wandelen slechts 12 kilometer tot Winsum. Ik loop door, want ik ga vandaag de 32 kilometer naar Groningen wandelen.

2015-12-19 11.06.53 (72K)
Het beginpunt van het Pieterpad

Ik begeef me op pad, netjes vanaf het beginpunt van het Pieterpad dat voorzien is van een wegwijzer naar talloze "pieterplaatsen" in de wereld. Langs het kerkhof en het prachtige kerkje van Pieterburen loop ik met een boog langs een nu desolate camping en een leeg parkeerterrein bestemd voor de bezoekers van de beroemde zeehondencrèche. En dan ligt het open Noord-Groningse land voor me. Tegen een krachtige zuidwester in loop ik over een smal betonpaadje langs de Pieterbuurstermaar, een nietig watertje, dat slechts door zijn wat kronkelende loop verraadt dat het ooit een wadgeul was.

2015-12-19 11.09.40 (117K)
De kerk van Pieterburen

Klik op > Van Pieterburen naar Groningen
voor het vervolg van deze wandeling.

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.