Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels
260A2485a_2.jpg (166K) 260A2043kopie (124K)

Weblog januari 2015 - Sri Lanka vogelreis (vervolg)

Ik vervolg mijn hoofdzakelijk fotografische verslag van mijn vogelreis naar Sri Lanka. Vorige verslag: > weblog december 2014.

Een aantal van mijn beste vogelfoto's gemaakt op Sri Lanka zijn te zien als je rechtsboven op de kleine groene bijeneter klikt.

Voor wie meer wil zien dan allen vogels heb ik hieronder een handvol opvallende zoogdieren, reptielen en amfibieën geplaatst. Ondanks de grote bevolkingsdichtheid (meer dan 20 miljoen mensen op een oppervlak zo groot als België en Nederland tesamen) zijn er nog veel wilde diren te zien. Natuurlijk in de wildparken, maar ook daarbuiten. Je moet natuurlijk wel van de platgetreden paden afwijken en je niet als toerist alleen maar op de rug van een olifant een kilometertje laten rijden. Zelfs de grootste walvis op aarde, de blauwe vinvis is hier vrij dichtbij land te spotten. Wij moesten daarvoor wel een onstuimige oceaan het hoofd bieden.
Klik op foto voor vergroting 260A1252_1 (180K)
Tuinhagedis, Common Garden Lizzard (Caloteus versicolor)

Deze fraaie hagedis komt vrij veel voor. Je moet er een goed oog voor hebben om hem in al het groen te spotten.

Klik op foto voor vergroting 260A1324 (213K)
Watervaraan, Watermonitor, (Varanus monitor kabaragoya), Deze was zeker meer dan 2 meter lang.

Watervaranen zijn voorwereldlijke monsters. Alsof je in Jurassic Park bent. Ze worden flink groot en lopen ogenschijnlijk onverstoorbaar en dreigend door. Overal waar water in de buurt is - en dat is vrijwel overal op Sri Lanka - heb je de kans ze aan te treffen.

Klik op foto voor vergroting IMG_5895 (360K)
Olifant, Sri Lanka Elephant (Elephas maximus maximus, gekenmerkt door het vrijwel ontbreken van slagtanden.

Wilde olifanten zijn er ook op Sri Lanka. Zelfs vrij veel. Ze bevinden zich hoofdzakelijk in natuurparken, maar trekken ook.

Klik op foto voor vergroting 260A1849 (97K)
Blauwe vinvis, Blue Whale (Balaenoptera musculus)

Walvisspotten: de ervaring lijkt niet erg op de natuurfilms die we zien met prachtige onderwateropnamen. Als gewone toerist ben je al blij als je de rugvinnen ziet of de spuit. En helemaal mooi is zo'n prachtige staart als ze weer naar grote diepte duiken.

Klik op foto voor vergroting 260A2127 (342K)
Landvaraan, Indian Land Monitor (Varanus bengalensis bengalensis)

Behalve watervaranen zijn er ook landvaranen. Deze zijn bruin en ik had de indruk dat ze door de bank genomen wat kleiner zijn dan landvaranen.

Klik op foto voor vergroting 260A2139 (316K)
Moeraskrokodil, Sri Lanka Swamp crocodile (Crocodylus palustris kimbula)

De geopende bek dient voor de temperatuurregeling.

Klik op foto voor vergroting 260A2252 (109K)
Gewone hoelman, Sri Lanka Grey Langur (Semnopithecus priam thersites)

Een primaat die vrij veel voorkomt op Sri Lanka, ook buiten de natuurparken. Evenals de tocque makake. Voor de lokale bewoners zijn ze soms een plaag omdat ze de vruchtbomen plunderen.

Klik op foto voor vergroting 260A2968 (229K)
Grote eekhoorn (juv.), Sri Lanla Giant Squirrel (Ratufa macroura)

Deze reuzeneekhoorn zagen we vaak hoog in een boom. Dit jonge dier (dat hij jong is, is te zien aan de kleur van zijn vacht) zat op de grond nabij ons hotel. Zo groot als een flink konijn plus nog een lange staart.

> naar boven
> vorig weblog december 2014, Sri Lanka

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.