Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels
260A2485a_2 (166K)

Weblog december 2014 - Sri Lanka vogelreis (1)

15 november - 1 december 2014

Klik op foto voor vergroting 260A2043.jpg
Kleine groene bijeneter (Little Green Bee-eater, Merops orientalis ceylonensis)
In de tweede helft van november maakte ik een reis naar Sri Lanka. Het was eeen groepsreis gericht op vogels (en andere natuur) met 10 deelnemers inclusief lokale gids Upali. Het was vroeg opstaan en hard werken, iedere dag weer. Maar het waarnemen van zoveel bijzondere vogels gaf veel voldoening. De groep zag in totaal 207 verschillende soorten vogels, waaronder 24 endemische soorten.

Kleine groene bijeneters zijn talrijk op Sri Lanka. Het zijn prachtige vogeltjes die altijd bedrijvig op insectenjacht zijn vanaf een uitkijkpost. Het exemplaar op de foto kon ik van dichtbij fotograferen vanuit een jeep in een Natinaal Park.

260A2440A (133K)
De thee waar Sri Lanka om bekend is.
Sri Lanka is een prachtig groen en tropisch eiland. Voornamelijk in Nationale Parken is de oorspronkelijke begroeiing nog aanwezig: regenwoud of drogere bossen en struiken. Verder zie je rijstvelden, kokospalmplantages, rubber, en veel thee op de hellingen van het centrale heuvel- en bergland. En erg veel (vruchten)bomen die op ons de indruk wekken in een tropisch regenwoud te verkeren, maar die veelal door mensen zijn aangeplant. De thee wordt over het algemeen verbouwd door grote ondernemingen (Lipton!), waar Tamils ("theeTamils") die in de 19e eeuw uit India zijn overgebracht, de theeplukkers zijn.
Klik op foto voor vergroting 260A2019.jpg
Luipaard, Sri Lanka, Yala NP, november 2014
Op het eiland komen nog steeds luipaarden voor. Het gaat om een Ceylonees ras. In het Yala Natinaal Park zagen we eerst tussen het gebladerte een luipaard - inderdaad lui - op een tak liggen. Maar hij zat erg verscholen en zijn kop was niet te zien. Verderop lag een luipaard op de grond, ook erg verscholen. Maar later hadden we geluk: het luipaard op de foto naderde de weg, liep er een stukje langs, sproeide als een kat zijn geurspoor op een struikje in de berm en stak vervolgens rustig over. Hij was kennelijk gewend aan auto's. Dit exemplaar had een blind oog. Dat schijnt vaker voor te komen en is een gevolg van onderlinge gevechten.
Klik op foto voor vergroting 260A1641.jpg
Indische slangenarend (Crested Serpent Eagle, Spilomis cheela), Sri Lanka 2014
Op de reis zagen we een paar roofvogels erg vaak. Daaronder de soort op de foto. Deze was een prooi aan het verorberen en hoewel wij dichtbij kwamen, liet hij zich daar niet van af brengen.

Klik op foto voor vergroting 260A1211_1.jpg
Blauwe kitta (Sri Lanka magpie, Urocissa ornata), endemische soort, Sri Lanka 2014
In het Sinharaja regenwoud en op een paar andere plekken leeft deze prachtige eksterachtige vogel. Ze zijn inderdaad net zo nieuwsgierig als eksters. Het regenwoud wordt niet druk bezocht. Bloedzuigers en het vocht maken een verblijf er niet erg aangenaam. Niettemin waren er een paar Tsjechen, die deze vogels, een ernstig bedreigde endemische soort, met eten gelokt hadden. Niet erg netjes lijkt mij. De vogels bleven zeer geinteresserd volgen wat de mensen deden.

2014-11-28 10.37.21 (125K)
De tempel van de tand in Kandy.
Niet alleen vogels beken wij op Sri Lanka. In Kandy, de enige fraaie stad die ik op Sri lanka gezien heb, is een prachtig boeddhistsich tempelcomplex met de "Tempel van de Tand". Hier wordt een belangrijke relikwie voor boeddhisten bewaard: een tand van Boeddha. Ook voor wie dit niet gelooft of er geen waarde aan hecht, blijft het een mooie tempel. Elders in het land zie je ook kerken, moskeeën en hindoetempels van het Zuid-Indiasche type.

Klik op foto voor vergroting 260A1604.jpg
Jakhals (Sri Lanka Jackal, Canis aureus lanka), Sri Lanka 2014
Voornamelijk in natuurparken, maar ook wel daarbuiten, zagen we verschillende malen jakhalzen. De latijnse naam: gouden hond, is treffender. Het zijn sierlijke dieren, wat groter dan vossen. Ze lijken sprekend zowel kwa uiterlijk als kwa gedrag op hun Afrikaanse neefjes en nichtjes.

Klik op foto voor vergroting 260A1654.jpg
Indische kuifarend (Changeable of Crested Hawk Eagle, Spizaethus cirrhatus), Sri Lanka 2014
Hierboven de tweede roofvogel die veel te zien is op Sri Lanka: de kuifarend. Je ziet ze meestal in een vrij kale boom op de uitkijk zitten. Zoiets als de buizerd in Nederland. In sommige natuurparken zag je ze wel om de paar honderd meter in een kale boom. Hun kuif waait in de wind alle kanten op, niet steeds een even elegant gezicht.

Klik op foto voor vergroting 260A2403.jpg
Indische nimmerzat ( Painted Stork, Mycteria leucocephala), Sri Lanka 2014
Van de ooievaars op Sri Lanka zagen we het meest de Indische gaper of (open-bill stork). De Indische nimmerzat, hier op de foto, is wat zeldzamer. Het is een fraai gekleurde en getekende grote ooievaar met een enorme snavel.

2014-11-28 12.00.46 (119K)
Beeld op een hindoetempel
Tenslotte nog een beeld van kleurig werk van mensenhanden: een beeld op een hindoetempel. Deze hindoetempel was een vrij recent bouwsel, bestaande uit een steile en hoge afgeknotte pyramide op een onderstuk, geheel bezet met grillige en felgekleurde beelden van goden uit het hindoepantheon. En naar mijn indruk ook beelden van hedendaagse personen. Ik vind het eigenlijk een beetje kitsch, zoals je in rooms-katholieke bedevaartplaatsen en kerken ook wel aantreft. Maar door de felheid en overdadigheid is het toch indrukwekkend.

> naar boven
> vorig weblog juni 2014

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.