Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels
260A2043kopie (124K) IMG_6619verwijzer (5K)

Groene Jonker en Katwijk, mei 2015

Op 10 mei, een mooie zondag, ging ik vroeg naar de Groene Jonker, zodat ik er kort voor 7.30 aankwam.Het was er om deze tijd erg aangenaam en nog niet erg druk. De aardigste waarneming was een koekoek die plotseling niet ver voor mij op een paaltje neerstreek. Later vloog hij iets verder en joeg in het riet een rietzanger de stuipen op het lijf.

Later deze dag zag ik in het Harderbroek aan de Knardijk (Flevoland) broedende stelkluten. De eerder gesignaleerde poelruiter liet zich niet zien. Tussen Elburg en Kampen zag ik in een mooi en uiterst stil plasdras gebied een drietal Temmincks strandlopers. Ik eindigde de dag met een bezoek aan de Lepelaarsplassen. Op weg naar de schuilhut was er een overdonderd koor van tientallen rietvogels te horen. Een prachtige voorjaars vogeldag.

Klik op foto voor vergroting Koekoek, Common CuckooKoekoek, Common Cuckoo

Op eerste Pinksterdag ging ik op de fiets door de duinen. Ik wilde in Berkheide, de duinen tussen Wassenaar en Katwijk wat rondkijken. Ik zag dat er in Katwijk, bij de nieuwbouwwijk "de Zanderij" een roodmus was waargenomen. Het was alweer meer dan een paar jaar gelden dat ik mijn laatste roodmus zag. Dus ik fietste eerst langs de plek waar de vogel werd gezien. Er stonden reeds een stuk of tien vogelaars, voornamelijk fotografen, opgesteld. Dus de plek was zo te vinden. En ik was nog amper gestopt of de vogel kwam te voorschijn en ik had daarmee geluk want de reeds aanwezigen hadden kennelijk wel enige tijd moten wachten.

Klik op foto voor vergroting Roodmus, Common RosefinchRoodmus, Common Rosefinch

De vogel zat in een boompje en in braamstruiken, maar liet zich af en toe aardig zien. Eerder in de Biesbosch was de vogel ver weg en nu zag ik dichtbij een vinkachtige met een prachtige rode kop. De zang was helder en duidelijk te herkennen. De roodmus en een groenling vonden elkaar kennelijk wel interessant, ze zaten elkaar af en toe achterna.

Klik op foto voor vergroting Roodmus,Common Rosefinch
Roodmus, Common Rosefinch

> naar boven

> weblog april 2015

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.