Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels
260A2043kopie (124K) IMG_6619verwijzer (5K)

8 en 12 maart 2015: Toppers en kerkuil

Jaagpad Hollandsche IJssel: 12 maart 2015

kerkuil, barnowl (166K)
Kerkuil (Barn Owl) in de klem

Op een wandeling van Montfoort naar IJsselstein en weer terug, trof het wandelgroepje de meelopers op het jaagpad langs de Hollandsche IJssel een kerkuil die zijn linkerhandpennen had verstrikt in een vislijn. Omdat het al 2 uur 's middags was en de kerkuil een nachtvogel is, heeft hij daar waarschijnlijk al vele uren vastgezeten.

Het lukte de vogel te bevrijden. De vislijn was enkele keren om twee grote handpennen gewikkeld en de vogel had de strop steeds strakker aangetrokken in zijn pogingen los te komen. Ik heb de vlaggen van de handpennen zo goed mogelijk gefatsoeneerd.

In de weide achter het hek lag een groenkleurige kunstvis, waarvandaan de lijn door het hek naar de begroeiing aan het water liep. Vissers die hun troep niet opruimen kunnen meer slachtoffers maken dan alleen vissen.

De kerkuil vloog toen hij bevrijd was zo te zien weer vrij moeiteloos vele honderden meters voor we hem achter wat bomen uit het zicht verloren. Het was de eerste kerkuil die ik in jaren zag.

Onderweg zagen we ook twee kleine vossen (vlinders)vliegen. Uit hun winterverblijf gelokt door de overvloedige zon.

Toppers op het IJsselmeer: 8 maart 2015

Toppers, Greater Scaup (112K)
Toppers (Greater Scaup), met tienduizenden overwinterend op IJsselmeer

Zondag voer ik met de "Friesland", de oude veerboot naar Terschelling, op het IJsselmeer, van Enkhuizen rond het kunstmatige eiland "De Kreupel", op zoek naar Toppers. Veel van deze vogels uit het hoge noorden brengen de winter door op ons IJsselmeer. Zolang het niet bevroren is kunnen ze hier voldoende voedsel opduiken van de drie a vier meter diepe bodem.

We vonden de toppers, die in een tweetal groepen aan de loefzijde van De Kreupel verbleven. Onze komst joeg ze de lucht in, een indrukwekkend gezicht. Ook van deze vogel lopen de aantallen terug.

260A8238A (73K)
Toppers uitvergroot

Oppervlakkig gezien lijken ze erg op kuifeenden zonder kuif. Maar ook bij kuifeenden zie je de kuif niet altijd. Toppervrouwtjes hebben een duidelijke witte snavelbasis, zelfs op mijn foto te zien. Kuifeend vrouwtjes hebben deze witte tekening niet of nauwelijks. De mannetjes toppers hebben een zilvergrijze rug, de mannetjes kuifeenden een zwarte rug. Op de foto ziet de kop van de mannetjes nogal groen. Dat is een effect van het licht op de kopveren. Meestal lijkt de kop zwart.

Behalve op het IJsselmeer, worden toppers ook waargenomen op de Waddenzee (Afsluitdijk) en Noordzee en meer incidenteel verblijven er in de winter exemplaren op grotere binnenwateren. Een vogel die je niet zo snel ziet als je de grote wateren niet opgaat.

Februari / maart: vogeluitstap naar Schokland, Flevoland en Everdingen (kleine geelpoootruiter)

Schokland 28 februari 2015, Everdingen maart 2015

In de Noordoostpolder ligt het voormalige eiland Schokland. Het wordt nu beheerd als een natuurgebied/erfgoed. Wat ten zuiden van het kerkje op de foto hieronder zag men een (Amerikaanse) kleine geelpootruiter.

Schokland, Noordoostpolder (60K)
Schokland, Noordoostpolder

Een exemplaar dat zich van dichtbij liet fotograferen. Een dwaalgast in Nederland. Tot 1998 waren er vier gedocumenteerd. Op de Britse eilanden komt hij veel vaker voor. Waarschijnlijk op de trek van Noord- naar Zuid-Amerika verdwaald en met sterke westenwinden naar Europa meegevoerd.

Het beestje van Schokland was tot de vorige dag laat gezien, maar als ik er aan kom, is hij verdwenen, hoor ik van terugkerende vogelaars. Toch maar naar de plek gelopen. Een mooie wandeling.

Gelukkig voor mij duikt een “Lesser Yellow Legs” de volgende dag weer op in Everdingen. Maar twintig kilometer van de plaats waar mijn moeder in een verzorgingshuis verblijft, dus zonder veel omrijden na mijn zondagse bezoek gespot. Foto’s noodgedwongen van flinke afstand. Hoogst waarschijnlijk het zelfde exemplaar als in Schokland.

Kleine geelpootruiter, Lesser Yellow Legs(63K)
Kleine geelpootruiter, Lesser Yellow Legs
Kleine geelpootruiter, Lesser Yellow Legs (68K)
Kleine geelpootruiter, Lesser Yellow Legs, Everdingen 1 maart 2015

Flevoland: 28 februari, geoorde futen en nonnetjes

Op de terugweg van Schokland rijd ik langs het noordelijke randmeer en het Harderwold, op zoek naar zeearenden. Een van de regio’s waar je deze tegenwoordig niet meer zo zeldzame roofvogel zou kunnen treffen. Ook dat mislukt op die dag. Om geluk af te dwingen moet je meer tijd nemen dan ik doe.

Ik wandel door twee natuurgebieden – veel modder - en ontdek een paar mooie kijkhutten tijdens deze uitstap. Bij gebrek aan beter fotografeer ik maar een koolmeesje.

Koolmees, Great Tit(63K)
Koolmees, Great Tit

Ik rijd verder naar Dronten, waar de afgelopen weken met tussenpozen een witoogeend is gezien. Natuurlijk zit hij er nu niet, of althans niet dichtbij de plek waar hij vaker gezien is. Gelukkig is dit wel een interessant plekje. Er zitten hier tussen de vele kuifeenden, tafeleenden, wilde eenden en futen nogal wat geoorde fuutjes dichtbij de kant.

Geoorde fuut, Black-necked Grebe(52K)
Geoorde fuut, Black-necked Grebe
Geoorde fuut, Black-necked Grebe (32K)
Geoorde fuut, Black-necked Grebe
Geoorde fuut, Black-necked Grebe (49K)
Geoorde fuut, Black-necked Grebe
Geoorde fuut, Black-necked Grebe (59K)
Geoorde fuut, Black-necked Grebe

Verder twee koppels nonnetjes, een soort die je niet zo vaak ziet. Ze blijven vrij ver uit de kant, maar van de sierlijk getekende mannetjes toch maar een foto’s gemaakt.

Nonnetje (m), Smew (57K)
Nonnetje (m), Smew

Van Dronten rijd ik naar de Oostvaardersplassen, waar het zo langzamerhand al vrij donker is en de wind flink door staat. Hier ga ik binnenkort weer naar toe. Langs de dijk van het Markermeer, zie ik ter afsluiting een koppel nonnetjes vliegen. Vooruit, ook op de foto.

Nonnetje (m en f), Smew, in vlucht (14K)
Nonnetje (m en f), Smew, in vlucht

> naar boven

> weblog 20 februari 2015

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.