Rietblog.nl

wandelen, reizen, vogels
260A2043kopie (124K) IMG_6619verwijzer (5K)

Weblog 14 januari - 1 februari 2015 - Vogelen in Nederland

Weer terug in Nederland na het tropische Sri Lanka, na de feestdagen en een fikse verkoudheid later, heb ik een nieuwe ziekte: ik ben aangestoken met een lichte vogelaarskoorts. Ik heb besloten in het nieuwe jaar opnieuw in Nederland naar bijzondere vogels op zoek te gaan. Met het zoeken naar bijzondere soorten die je via www.waarneming.nl of www.dutchbirdalerts.nl op het spoor kunt komen, was ik al een aantal jaar vrijwel geheel gestopt.

Klik op foto voor vergroting Torenvalk (f) (104K)
Torenvalk (f), 25 januari 2015, Arkemheense polder

Ik had er een zekere afkeer van ontwikkeld. Het betekent lange autoritten en aankomen op plekken waar al tientallen spotters op een rijtje staan. Wat is dan de sport? En heb je pech, dan zie je niets. Bovendien gedroegen sommmige vogelaars zich onverantwoord en bijna onbeschoft om maar een plaatje te kunnen maken. Ik had daar zogezegd tabak van.

Maar de kick van het vogelen op Sri Lanka werkt nu door in Nederland. En de afgelopen twee weken bleek dat mijn herinneringen aan weleer selectief waren. Ik ontmoette nu alleen maar vriendelijke vogelaars. En het blijft wel degelijk "sport". Want garantie dat je de gesignaleerde vogel makkelijk ziet, ja uberhaupt ziet, is er niet. Ik doe hieronder verslag van twee en een halve week vogelen in januari.

Zondag 1 februari 2015 - in en rond Vlaardingen: drie nieuwe soorten op een dag!

Ringsnaveleend

Na bezoek aan mijn moeder in een verzorgingshuis in Ameide rijd ik naar Vlaardingen. Hier waren de afgelopen dagen verschillende bijzonderheden gespot. Langs de bij vogelaars om zijn ganzen bekende Aalkeetbuitenpolder is een nieuw natuurgebied aangelegd: Broekpolder. Plasjes, bosjes, etc. In een van die plassen wordt sinds zaterdag 31 januari een ringsnaveleend gesignaleerd. Een Noord-Amerikaanse soort, die enkele keren per jaar in Nederland wordt gezien, bv. bijna een jaar geleden in hetzelfde gebied.

Ik moet wat zoeken en een aardig stukje lopen voordat ik het bewuste plasje gevonden heb. Gelukkig zeul ik mijn telescoop niet mee. Tot mijn verbazing is er geen oploop van vogelaars. Ik kom er onderweg twee tegen die vertellen dat ze hem (het is een hij) gezien hebben. Op de bewuste plaats aangekomen, arriveert er net een door het weer getekende vogelaar met telescoop, die terugkomt van een vergeefse poging de witoogeend die wat verderop gesignaleerd is, te vinden. Hij heeft de ringsnaveleend al eerder in de morgen gezien en weet hem nu met de telescoop (hij wel, ik profiteer) in het tegenlicht op te sporen. De zon is net doorgebroken, heerlijk, maar soms lastig bij het vogelen als je er tegenin moet kijken.

ringsnaveleend (70K)
Ringsnaveleend, 1 februari 2015, Vlaardingen, Broekpolder

Wat later komt de vogel wat dichterbij en kan ik hem fotograferen (dat wil zeggen: een "bewijsplaatje", geen mooie foto. De ring om de snavel is goed te zien, evanls de grijze flank, twee belangrijke verschillen om deze soort van de kuifeenden te onderscheiden, waar hij tussen zwom. Vervolgens help ik op mijn beurt weer twee nieuw gearriveerde vogelaars het beestje te vinden. Waaronder een fietser die ik later weer bij de volgende vogel zie.

Roze spreeuw

Door een regenbui loop ik terug naar mijn auto om naar de roze spreeuw te zoeken. In een woonwijk zit al enkele dagen een roze spreeuw, een vogel die in west en centraal Siberië huist, ook wel in Zuidoost-Europa. 's Winters vliegt hij naar het zuiden. Ik zag er onlangs enkele in Sri Lanka. Ik heb de vogel vrij snel gevonden, mede dankzij drie mensen die er al naar stonden te kijken.

Hij zit in een conifeer te poetsen. Hij vliegt heen en weer tussen bomen en tuinen, verdwijnt af en toe achtyer schuurtjes en schuttingen, maar komt ook weer terug. Ik moet wel een tijdje wachten voor ik hem mooi genoeg in beeld krijg om hem te fotograferen. Geduld loont. Het lijkt erop dat hij in eerste winterkleed is: nog niet zo roze en geen staalblauwe/zwarte kop met lange kuif Hij heeft een ring die ik niet kan aflezen. Toch een escape?
Klik op foto voor vergroting Roze spreeuw (127K)
Roze spreeuw

Ik ga door naar de derde Vlaardingse bijzonderheid: de Oosterse tortel. Zal het deze keer lukken de vogel te zien? Als ik aankom bij dezelfde plek als twee weken geleden, zie ik een handvol vogelaars staan kijken. Je ziet meteen aan ze dat ze iets in beeld hebben. Ik pak snel mijn kijker en zie de oosterse tortel op een lage tak zitten. Succes! Een schril contrast met de eerste twee keer dat ik hem zocht: anderhalf uur rond drentelen, maar niets zien. Mijn derde nieuwe soort in Nederland op een dag. Dan vliegt hij weg tussen de coniferen. Geen foto.

Vrijdag 30 januari 2015 - Scheveningenhaven

Vrijdag 30 januari - Scheveningenhaven De Schevingsehavenhoofden afgelopen. Er vindt zandsuppletie plaats op het strand. Veel voedsel voor vogels komt erbij vrij. Afgelopen dagen zaten tussen de vele vogels zowel een grote als een kleine burgemeester. Voor de leek: twee soorten die erg lijken op een zilvermeeuw, maar het toch niet zijn. Ze komen uit het verre noorden, bv. IJsland en in de winter zijn er altijd wel enkele langs onze kusten. Het is vrij lastig om ze tussen de vele jaargangen van zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen uit te halen. Een uitdaging dus. Helaas is de zandzuiger vandaag naar elders vertrokken en heeft de massa vogels zich verspreid. Geen burgemeesters ondekt.

Op de havenhoofden zag ik wel twee oeverpiepers. Een in Nederland schaarse vogel, maar hier vrijwel altijd in de winter aanwezig. Tussen de vele steenlopers weer wat paarse strandlopers. Ook daarvoor geldt: je ziet ze alleen in de winter op dit soort stenige pieren.

Steenloper en paarse strandloper (157K)
Steenloper en paarse strandloper

In de haven zag ik een aalscholver die ik ervan verdacht een kuifaalscholver te kunnen zijn. Hij dook met een flink hoog boogje, waardoor hij me opviel. Ook had hij een steil voorhoofd, in tegenstelling tot de gewone aalscholver bij wie het voorhoofd vrij vlak is. Ik zag geen kuif en de vogel vertrok weer voordat ik zijn snavel goed had kunnen bestuderen. Daarom onzeker of hier sprake was van een kuifaalscholver.

Zondag 25 januari 2015 - Arkemheense polder: kleine trap en torenvalk

Vanuit Ameide rijdt ik naar de Arkenheemse polder bij Nijkerk, waar sinds een paar weken de kleine trap wordt gezien. Een zeldzaamheid in Nederland. Het is een vrouwtje, niet zo spectaculair als het mannetje. Ze ziet er uit als een dikke vrouwtjes fazant, maar de kop en de tekening, wit op de armpennen, is anders.

Er staan enige tientallen vogelaars. Tegenover ons op een parallelweg een aantal honderden meters verder staan ook wat vogelaars. En halverwege, zie ik, bij een hekje en wat lage vegetatie, de trap. Tussen vele tientallen smineten die hier "grazen". De vogel verdwijnt steeds in de vegetatie en komt dan weer te voorschijn, steeds pikkend naar voedsel. Ook vliegt ze even een klein stukje zodat de onderscheidende vleugeltekening met veel wit goed te zien is.

Mijn bewondering gaat uit naar de mensen die zo'n vogel ontdekken. Dat vergt veel ervaring om zo'n beest tussen de gewone vogels uit te halen.

Het licht is slecht en de vogel is te ver voor een acceptabele foto. In Frankrijk in de Loirestreek en in Portugal zag ik verscheidene kleine trappen.

Een kleine trap spotten in Nederland is mooi. Maar eerlijk gezegd is de torenvalk die ik vervolgens zie, nog veel mooier. Terug naar huis, rijd ik langzaam over een landweggetje. De grote zilverreigers die hier om de paar honderd meter zitten zijn schuw, ook voor auto's vliegen ze weg. Een torenvalkje blijft op een paal zitten en ik benader het beest uiterst langzaam en omzichtig. De auto vormt een prima schuilhut.

Ze blijft zitten. Het blijkt dat ze een muis in de gaten houdt. Even later duikt ze naar beneden en pakt de muis. Ik kan haar van dichtbij fotograferen. Ze vliegt naar de andere kant van de weg naar een ander hek. Nu kan ik haar ook van achteren - met de hele staart , fotograferen.

Klik op foto voor vergroting Torenvalk (f)(93K)
Torenvalk (f)

Dat het een vrouwtje is blijkt uit de lichtbruine kop - een mannetje heeft een grijze kop - en uit de gestreepte staart - een mannetje heeft een egaalgrijze staart op een eindband na.

Woensdag 14, zaterdag 17 en vrijdag 23 januari 2015

Dips: arendbuizerd en hop

Drie keer ga ik langs de plek waar een hop wordt gezien. Bij de Ackerdijkse plassen pal langs de A13 in de buurt van Pijnacker. Aanvakelijk liet de hop zich hier de hele dag af en toe zien, rond een oude boerderij met wat rommelige schuren en dito omgeving. Het lukte mij niet de hop te vinden. Overigens ook de andere aanwezige vogelaars niet. Inmiddels is duidelijk dat de hop nog steeds slaapt in dezelfde boom boven een hok met twee blaffende honden. Overdag verblijft de hop op onbekende plaatsen. Om hem te zien moet je nu bij zonsopkomst of ondergang komen kijken. De hop verschijnt dan stipt bij zijn slaapboom.

Via de hop ging ik ook twee keer verder. Een keer op zaterdag 17 januari naar de Brouwersdam, waar in de winter vaak aardige zeevogels zitten. Nu zag ik vooral de 's winters altijd aanwezige brilduikers en middelste zaagbekken. Een roodkeelduiker vloog ver weg. Een kuifduiker, een zwarte zeeend, een roosse grutto en een kanoet waren de voornaamste bijzonderheden plus wat zeehonden. Ook bij Neeltje Jans kon ik geen interessante vogels vinden.

Toch maar een paar foto's voor mijn weblog gemaakt van bekende vogels.

Klik op foto voor vergroting kokmeeuw (69K)
Kokmeeuw, winterkleed
Klik op foto voor vergroting Zilvermeeuw (75K)
Zilvermeeuw
Klik op foto voor vergroting Middelste zaagbek (m) (151K)
Middelste zaagbek (m)

Op de terugweg ging ik nog langs de Maasvlakte 2, het nieuwe gedeelte. Daar wordt al enige tijd, net als vorig jaar, een arendbuizerd gezien. Ik kwam tegen het eind van de middag aan. Het licht was al tanende en er stond een ijskoude wind. Wel buizerden, een grotendeels witte buizerd en een ruigpootbuizerd zag ik. Maar geen arendbuizerd, althans niet overtuigend.

Het gebied is zo groot dat het - zeker bij slecht licht - moeilijk is om een op een verre paal zittende roofvogel te determineren. En er zaten er nogal wat.

Op vrijdag 23 januari ging ik nog eens langs de hop (dip), de oosterse tortel in Vlaardingen (eerste keer: niet gezien) en de Maasvlakte voor de arendbuizerd: niet gezien. Zo kan het dus ook gaan.

> naar boven
> weblog mei 2014

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.